Mobilya Sektöründen "50 Bin...
KDV ve ÖTV'de Teşvik, Çarşıya...
Mobilyada Yüzde 10 İndirim Müjdesi
Türk Mobilyacısının Ayak Basmadığı...
Mobilyacıya Navlun Desteği!
Türk Mobilyacılar Köln'deki...
İşte 2017'nin Mobilya Trendleri!
İSMOB Kapılarını 13’üncü Kez Açtı
2017 için 3 Milyar Dolarlık...
Mobius'tan Türkiye'de Mobilya...
Mobilyada Doğallık ve Minimalist...
Mobilyanın Merkezi Interia...
Mobilyacılar 750 Milyon Dolar...
Mobilya AVM Kiralamalarını...
40 Yıllık Paletler El Yapımı...
Tuna Ofis’ten Farklı Mekanlar...
Mobilya Sektöründe Sünger...
Tuna Ev’den Lake ve Ahşap...
12. Ulusal Ev Mobilyaları...
Mobilya Sektöründe Son 20...
Mobilya Üreticileri Tedirgin
Mobilyacı Moral Arayacak
Geçen yıl iç piyasada yaşanan daralma nedeniyle hedeflerinin altında büyüyen mobilyacılar 13’üncü İSMOB Fuarı’nda moral arayacak.
Dünyanın üçüncü büyük mobilya fuarı Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), 10 Ocak’ta 13’üncü kez kapılarını açıyor. Beylikdüzü TÜYAP Fuar alanında 500’den fazla firmanın yer alacağı fuarda bu yıl 12 yabancı firma da ürünlerini sergileyecek. Yaklaşık 100 ülkeden ziyaretçi beklenen fuara Rusya’dan 300 ve İran’dan da 200 profesyonel ziyaretçi çıkarma yapacak. 13’üncü İSMOB Fuarı öncesi gerçekleştirilen tanıtım toplantısında TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan ile MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu açıklamalarda bulundu. İsmail Doğan yaptığı konuşmada, MOSDER üyeleri olarak pazarın yüzde 75’ine hakim olduklarını, derneğin 50 üyesinin ihracatın yüzde 65’ini gerçekleştirdiğini kaydederek, bu kapsamda fuarın marka olmasını hedeflediklerini aktardı.
“Sektör 2008’deki gibi” Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Doğan, ekonomik olumsuzluklardan mobilya sektörünün de etkilendiğini, bu sıkıntıları atlatmak için kampanyalar düzenlediklerini belirterek, geçen yıl sektörün büyümesinin hedefledikleri oran olan yüzde 15’in gerisinde kaldığını aktardı. Bu yıl sektörün ihracat hedeflerinin 3 milyar dolar olduğu bilgisini veren Doğan, “Bunun en az 600-700 milyon dolarını burada gerçekleştirmeyi istiyoruz” diye konuştu. Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat sektöründe KDV düşürüldü, bir kampanya başaltıldı, bunun etkisiyle sektörde satışlar arttı. Ancak bu evler boş kaldı. Mobilya sektörüne bu satışların yansıması olmadı. Tekstilde, inşaatta KDV nasıl düşürüldüyse şimdi de mobilyada düşürülmesini bekliyoruz. Sektörde ciddi sıkıntılar var. 2016’da yüzde 15 büyüme hedeflerken, yüzde 5 ila 7 arası bir büyüme gerçekleştirdik. Her şeye rağmen yine büyüdük ancak sürekli kampanyalar yaptık, karlılıklardan fedakarlık gösterdik. Mobilyacı kar edemeyince yatırım yapamadı, yeni yatırım olmayınca da yeni istihdam olmuyor. Şu an 2008’deki gibiyiz. O dönem yapılan KDV desteğini yine devletten bekliyoruz. İhracatta da artık sadece komşulara değil Hindistan, Afrika gibi uzak coğrafyalara gidiyoruz. Mobilya havaleli ürün olduğu için navlun maliyetimiz çok fazla oluyor. Dolayısıyla uzak coğrafyalara ihracatta navlun desteği de bekliyoruz.” Yabancılarda iptal yok TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü de İSMOB ile pazardaki Çin ve İtalyan ağırlığını kırarak, Türkiye’nin konumunu ikinciliğe yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Fuarda 100’ü aşkın ülkeden binlerce iş adamını ağırlamaya hazırlandıklarını dile getiren Ersözlü, bu kapsamda sadece Avrupa’da değil, diğer kıtalarda da tanıtım çalışmaları yürüttüklerini bildirdi. Türkiye’de yaşanan terör saldırısı sonrası yabancı katılımcılar tarafından herhangi bir iptal talebi gelmediğini belirten Ersözlü, yabancı ziyaretçi sayısının da 30-35 bin arasında olmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Ersözlü ayrıca, bu yıl fuarda Malezya, Singapur ve Sırbistan’dan 12 mobilya firmasının da ürünlerini sergileyeceğini dile getirdi. |