“İmar Yönetmeliği’nde Yapılan...
“Felaketlerin Asli Sorumluları...
“Rant Odaklı Projelerle Barınma...
“İktidarın Aldığı Hukuksuz...
Yangınla Mücadelede Kritik Saatler
Marmaris'teki Yangının Üçüncü...
Marmaris'teki Orman Yangınında...
İçişleri Bakanlığı, Valilikleri...
Marmaris'teki Orman Yangının...
Marmaris’te Çıkan Yangına...
Mimarlar Odası'ndan Açıklama
TMMOB Mimarlar Odası 23 Haziran 2022 tarihinde 'Akdenizde Yeni Yangın Felaketlerine Sebep Olan Politikalar Terk Edilmelidir!' başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
TMMOB Mimarlar Odası 23 Haziran 2022 tarihinde 'Akdenizde Yeni Yangın Felaketlerine Sebep Olan Politikalar Terk Edilmelidir!' başlıklı bir basın açıklaması yaptı:
"21 Haziran 2022 tarihinde Muğla İli Marmaris İlçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde başlayan yangın henüz kontrol altına alınamamıştır. Bazı bölgelerde ulaşım olanaklarını da kısıtlayan ve yerleşim yerlerini tehdit eden yangınların sürdüğü bölgede tedbir amaçlı yerleşim yerleri tahliye edilmeye başlanmıştır. Bölgede daha önce de yaşanan yangın felaketlerine sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikaları, yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmektedir. 2021 Yılı Temmuz ayında Antalya Manavgat İlçesi’nde başlayan ardından Adana-Kozan, Antalya-Akseki, Mersin-Silifke, Manisa-Soma, Muğla-Marmaris-Köyceğiz-Bodrum-Fethiye-Milas ilçelerinde de çıkan ve günlerce kontrol altına alınamayan orman yangınlarının yıldönümünde bölgede afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır. Doğal değerlerini yitirerek afetlere açık ve güvensiz hale gelen bölgede, yaz mevsimiyle birlikte yangın riski artmaktadır. Ormanlık alanların büyük bir kısmına karayoluyla ulaşım bulunmamasına ve havadan müdahaleye ihtiyaç duyulmasına karşın iktidar 2002 yılından bugüne kadar uçak alımı yapmamış; Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün envanterinde halen yangın söndürme uçağı ve helikopteri bulunmamaktadır. 2018 yılına kadar yangın söndürme operasyonlarında kullanılan Türk Hava Kurumu uçakları ise kapasite yetersizliği iddialarıyla devre dışı bırakılarak, bölge coğrafyasını bilen tecrübeli pilotların işine son verilmiş; yurtdışından uçak ve helikopter kiralanmış kamu kaynakları kullanılarak kamusal sorumluluklar özel sektöre devredilmiştir. Meslek odaları, akademik kuruluşlar, bilim insanları ve ilgili tüm kesimler dikkate alınarak; afet ve afet sonrası süreçlerin yönetimine dair politikalar oluşturulmalı; yaşanan felaketlere sebep olan rant odaklı politikalar terk edilmeli, çevre karşıtı yatırım ve plan kararları ivedilikle durdurulmalıdır. Mimarlar Odası olarak; kamu adına afet risklerini azaltmak ve önlem almak, sağlıklı kentleşme ve çevre politikalarını hayata geçirmekle yükümlü olanların sorumluların bağımsız yargıya ve topluma hesap vermeleri için mücadelemizi sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz." |