Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası İller Bankası Raporu: Banka Tasfiye Edilmeye Çalışılıyor

Rapor, Dünya Bankası ile Birleşmiş Milletler'in kamu yetkilerinin yerel ve bölgesel yönetimlere terk edilmesi diye formüle ettikleri Yerellik İlkesi'nin Avrupa Konseyi tarafından AB (Avrupa Birliği) üyesi ülkeleri içinde benimsendiği hatırlatıyor ve bu ilkenin AB üyesi olmayan ülkelerde de uygulanmasının önerildiğini, Türkiye’den de bu doğrultuda

yapi.com.tr
Mimarlar Odası İller Bankası Raporu: Banka Tasfiye Edilmeye Çalışılıyor

BR>
Uzmanlık Alanları:

Her şeye rağmen hâlâ İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde, Banka’nın kuruluş amacındaki hizmetleri yerine getirecek, Kentsel Yapılar, Etüt Plan, Termal Enerji, İçme Suyu, Kanalizasyon, Kentsel Atıklar, Arıtma Çözümleri, İmar Planlama, Sayısal Haritalar, Bankacılık, Danışmanlık gibi, her biri bir başka uzmanlık konusuyla uğraşan, bünyelerinde deneyimli ve bilgili geniş kadrolara sahip, aktif idari birimler bulunmaktadır.

Çalışmaları:

Banka; yerel yönetimlere kentsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla uluslararası standartlarda proje üretmek ve geliştirmek, kredi sağlamak, danışmanlık yapmak ve teknik destek vermek yoluyla sürdürülebilir bir şehirleşmeye katkıda bulunmak olan misyonunu 1980’li yıllara kadar başarıyla sürdürmüştür. Bu hizmetleri, ya emanet usulü ile kendi bünyesinde yapmış, ya da ihale yoluyla hizmet alımı şeklinde banka dışında yaptırtmıştır. Aynı yöntemle yeni kurulmuş belediyeler ile küçük yerleşmelere de, hibe olarak hizmet ve kaynak vererek destek olmuştur.

İller Bankası en başarılı çalışmalarını, amacı “ülke kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını ve kalkınmanın hızlandırılmasını sağlamak, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı planlı bir şekilde yürütmek, uzun süreli kalkınma planları ile yıllık programlar hazırlamak ve bunların uygulanmasını takip etmek” olan Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) Eylül 1960 yılında kurulmasıyla başlayan ve 1980 yılına kadar devam eden bilimsel ve teknik açıdan arayışların en verimli olduğu Planlı Kalkınma Dönemi’nde yapmıştır.

Bütün bu çalışmalar, üzerinde bilimsel olarak tartışılan ve o günün en ileri teknolojilerinin kullanıldığı, demokratik ve akademik bir ortamda gerçekleştirilmiştir. Kendi uzmanlık konularında bir ekol yaratmış olan Banka, aynı zamanda işin hem teorisinin, hem de uygulamasının öğretildiği, nitelikli teknik elemanların yetiştirildiği bir okul da olmuştur. 

Ayrıca bu dönemde metropol özelliği gösteren birçok kentin tüm alt ve üst yapı yatırımlarına yön verecek ve bunlar için altlık oluşturacak imar planlarını elde etmek için, Mimarlar Odası ile birlikte yarışmalar düzenlemiştir. Bu yarışmalar çok önemliydi. Çünkü bu yolla elde edilen nitelikli planlar kentlerin planlaması konusunda bir kültür oluşturmuşlardır.

İller Bankası kurulduğu ilk yıllarda ise, Ülke’de henüz inşaat sektörü ve sanayi kesiminin yeterli güçte olmaması nedeniyle bizzat fiili üretim ve yatırım sürecine de girmiştir.

İller Bankası’nın Güçlü yönleri:

İller Bankası halen 1405 teknik personel ve toplam 4058 uzman kadrosuyla, 3216 belediye, 81 adet il özel idaresi, 15 adet su ve kanalizasyon idaresi olmak üzere toplam 3314 adet mahalli idareye hizmet vermektedir.

Köklü bir kurum kimliğinin olması,
Bankanın geniş bir bilgi ve deneyim ile arşive sahip olması,
Hizmetlerin yerine getirilmesinde örgütlenmenin Türkiye’nin coğrafi durumunun baz alınarak yapılmış olması,
Belediyelerin istihdam edemediği teknik personele sahip olması,
Genel bütçeden yerel yönetimlere ayrılan payların dağıtımı ve kontrolünün Banka aracılığıyla yapılması,
Bankada otomasyona geçilmesi ile karar destek sürecinin daha sağlıklı, hızlı ve güvenilir hale gelmesi,
Farklı meslek gruplarından bilgi ve becerisi yüksek teknik personelin istihdam edilmesi,
Hizmet sunumunda kullanılacak kuruma ait teknik standartların ve yayınların bulunması,
nedeniyle İller Bankası hâlâ güçlü bir kurum özelliğini korumaktadır.

Gelişen teknoloji, yerel yönetimlerin taleplerinin karşılanmasında hız kazanılmasını zorunlu kılmış, sahip olunan bilgilerin paylaşılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, belediyelerin mevcut durumlarının ve ileriye dönük hizmet ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 3225 belediyeye ait veriler İller Bankası Bölge Müdürlükleri denetiminde toplanmıştır. Elde edilen veriler, Banka’da var olan verilerle de desteklenerek, veri tabanına girilmiştir. Veri tabanı sorgulama, güncelleme ve analizlere imkân verecek şekilde tasarlanmıştır. Bütün bu birikimleriyle İller Bankası belediyeler için aynı zamanda bir veri bankası da olma durumdadır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-iller-bankasi-raporu-banka-tasfiye-edilmeye-calisiliyor_77415.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!