b>Tarihi yapılar bakımından son derece zengin olan Kütahya’da, Mimarlar Odası’na üye mimarlar tarihe sahip çıkmak için ilk adımı attı.
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça’nın makamında düzenlenen sade bir törenle imzalanan protokol gereği, mimarlar liste fiyatının yüzde 20’si bedeli karşılığında ilde bulunan 500’e yakın tarihi binanın restorasyon ve röleve projesinin hazırlanması konusunda yardımcı olacak.
İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı İça, tarih ve turizm kenti olan Kütahya’da Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu envanterine girmiş 321 sivil mimarlık örneği ile toplam yapı grubuna giren 482 adet tescilli binanın bulunduğuna işaret ederek, binaların durumunu Koruma Kurulu’na bildirdiklerini aktardı. Kurulun, binaların incelenmesi aşamasında öncelikle röleve ve restorasyon projelerinin yapılmasını istediğini kaydeden İça, “Problem işte bu noktadan başlıyor. Genellikle çok sayıda hissedarı bulunan bu yapıların projeleri yapılamıyor ve binalar kendi kaderine terk ediliyor.” dedi. Söz konusu problemin çözülebilmesi için belediye ile Mimarlar Odası İl Temsilciliği arasında protokol imzalandığını aktaran İça, “Protokole göre, bu tür yapıların röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri Mimarlar Odası fiyatlarının yüzde 20 bedeli ile odaya bağlı mimarlarımız tarafından yapılacaktır. Kendilerine, yaptıkları bu fedakarlıkları için teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Kütahya Mimarlar Odası Başkanı Ertan Arık da, Kütahya’daki bu tür tarihi yapıları komada yatan hastaya benzetti. Tarihi binalar için “İlgisizlik ve bakımsızlık söz konusuydu.” diyen Ertan Arık, Belediye Başkanı Mustafa İça’yla birlikte ilk adımı attıklarına dikkat çekerek, bu binaların durumuna en çok üzülenlerin mimarlar olarak kendileri olduğunu vurguladı. Arık, protokol gereği yapılacak çalışma kapsamında 20 mimarın görev yapacağını sözlerine ekledi.
Söz konusu tarihi yapıların alanına göre protokol kapsamında belirlenecek olan bedel, belediye tarafından yatırılacak. Ardından projelerin koruma kurulunca onaylanmasını müteakip ücret mimarlar odasına aktarılacak. Proje bedelini karşılayamayacak durumda olan ve fakirlik kriterlerini taşıyan mülk sahiplerinin proje bedeli belediyece karşılanacak. Başkan İça projelerin çizilmesi gereken yapı sahiplerinin bu protokolden faydalanması için belediyeye müracaat etmelerini istedi. Ayrıca, bu tür kültür varlıklarının bakım, onarım ve restorasyonu için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında da bir protokol imzalandığına işaret edilerek; protokol gereği keşif bedelinin yüzde 70’i oranında 75 bin YTL’ye (75 milyar TL) kadar TOKİ tarafından kredi verilebildiği vurgulandı. Bu miktarın yüzde 15’i avans olarak verilirken, kredinin faizinin yıllık yüzde 4 ve vadesinin de 10 yıl olduğu, geri ödemelerinin ise sabit olduğu belirtildi. Belediye Başkanı Mustafa İça, binaları restore ettiremeyecek durumda olan mülk sahiplerinin bu binaları almak isteyenlere satmalarını da sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
|