Blaupause ofis kompleksi
Bazen mimarlar eserlerinde esinlenmeden daha fazlasını yapıyor. Zaha Hadid’in Pekin’deki büro kompleksi “Wangjing SOHO”, Chongqing kentindekiyle neredeyse aynı. Çin’deki telif hakları yasası inşaatta birebir kopyalamaya izin veriyor. Her iki yapının da eş zamanlı olarak 2014’te tamamlanması bekleniyor.
Çin’de 'kopyala-yapıştır'
Çin’deki kopyacılığın başka örnekleri de var. 2011’de Çin’in Guangdong eyaletinde Avusturya köyü Hallstatt (fotoğrafta) yeniden inşa edildi. Hallstattlıların baştaki itirazlarına rağmen orijinal büyüklükteki kopya köy tamamlandı.
Hallstatt’a da yaradı
İlk itirazlardan sonra Hallstatt halkı sakinleşti. Halk sonunda, kopya yapının turizm açısından kendi köylerinin reklamını yapacağı konusunda ikna oldu ve Asyalı konukların değerini anladı.
Demir sembol
Diğer ülkelerin sembol yapıları da taklit edilmiş durumda. Fransız mühendis Maurice Koechlin’in Eyfel Kulesi, bugün Paris’in dünyaca ünlü bir sembolü. 7 bin ton ağırlığındaki demir yapı birçok başka yapıya esin kaynağı oldu.
Tokyo’daki 'Eyfel Kulesi'
Tokyo’daki manzara ve televizyon kulesi “Tokyo Tower” Fransa’daki Eyfel Kulesi'nden 70 yıl sonra, 1958’de inşa edildi. Yapı, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’nın yeniden dirilen ekonomik gücünü temsil ediyor. “Tokyo Tower” anteniyle, Paris’teki Eyfel Kulesi’nden 13 metre daha uzun.
San Francisco'nun sembolü
Paris için Eyfel Kulesi neyse, San Francisco için de Golden Gate Köprüsü o. Ünlü asma köprü adını San Francisco körfezine açılan boğazdan almıştı. Köprü sıcak turuncu rengiyle sisler arasında parlıyor. Golden Gate köprüsü güzelliğiyle birçok Hollywood yapımına da konu oldu.
İnce bir farkla ayrılıyor
Portekiz’deki “Ponte de 25 Abril” Golden Gate Köprüsü’nü andırıyor. Adını 25 Nisan 1974 tarihindeki Portekiz devriminden alıyor. İlk bakışta Golden Gate Köprüsü’nün ikizi gibi görünse de ondan küçük bir farkla ayrılıyor: Çelik kolonlar San Francisco’dakinin aksine çapraz şekilde destekleniyor.
Meksika’nın Empire State binası
Empire State binası, New York’un en önemli sembollerinden biri. Fotoğrafta Empire State’in Meksiko'daki benzeri olan “Torre Latinoamericana” binasının ucu görülüyor. Torre Latinoamericana, 180 metre uzunluğuyla 70’li yılların başına kadar Meksiko’nun en uzun binasıydı.
Amerikan Kongre Binası
Washington’daki Kongre Binası, iki kanatlı binanın ortasında yükselen kubbesiyle gösterişli ve etkileyici bir yapı. 1793-1823 yılları arasında inşaatı tamamlanan bina 229 metre uzunluğunda ve 88 metre yüksekliğinde. Bu eşsiz yapının benzeri yüzlerce kilometre güneyinde yer alıyor.
Havana’daki Kongre Binası
Küba’daki “Capitolio Nacional” binasını Washington’dakini örnek alarak 20’li yıllarda Evelio Govantes ve Felix Cabarrocas yaptı. 1959’daki Küba Devrimi’ne kadar hükümet binası olarak kullanıldı. Bugün bina Bilimler Akademisi, Çevre Bakanlığı ve Milli Kütüphane’ye ev sahipliği yapıyor.
Shenzhen’deki kopya
Amerikan Kongre Binası’nın bir benzeri daha var. O da Çin’in Shenzhen kentindeki “Dünyanın Penceresi” adlı parkta bulunuyor. Parkta, Tac Mahal’dan Angkor Vat tapınağına kadar dünyanın dört bir yanından sembol yapıların minyatürlerini barındırıyor.
Metropollerin mimarî kopyası
Sembol yapıları turistleri çekmek için kopyalama fikri yeni değil. ABD’nin kumar ve eğlence merkezlerinden olan "Las Vegas Strip" dünyanın birçok ünlü şehrinin simgelerini barındırıyor.
|