b>ÇEKÜL Vakfı’nın yürüttüğü "Sinan’a Saygı" Projesi kapsamında, Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Kayseri’nin Ağırnas beldesinde 4 üniversitenin öğrencilerinin katılımıyla bilimsel çalışma başlatıldı. Erciyes, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Mimarsinan Güzel Sanatlar üniversitelerinden 50 civarında öğrenci, Mimar Sinan’ın eserlerinin korunması, yaşatılması, Ağırnas’taki kültürel zenginliklerin ortaya çıkarılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli çalışmalar yapıyorlar.
Çalışmalar kapsamında Mimarsinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencisi Tolga Balcı tarafından Mimar Sinan’ın Büyükçekmece Köprüsü’ndeki imzası küfi yazı tarzında yorumlanarak bir heykel çalışmasında yeniden canlandırılıyor.
Yaklaşık 200 kilogram demir kullanılarak yapılan heykel çalışmasında, Mimar Sinan’ın imzasındaki "El-Fakir Sinan Ser Mimaranı Hassa" (Hassa mimarlarının başı fakir Sinan) yazısı soyut bir çalışmayla ortaya konuluyor. Nisan ayında yapımına başlanan ve İstanbul’daki bir fabrikada şekillendirilen Mimar Sinan’ın imzası, Ağırnas beldesine yerleştirilecek.
ÇEKÜL Vakfı, Sinan’a Saygı Projesi Koordinatörü Görkem Kızılkayak, Mimar Sinan’ın 400’ü aşkın eserinden sadece Büyükçekmece Köprüsü’nde imzasının bulunduğunu, imzanın bulunduğu taşın da 1980’li yıllarda çalındığını bildirdi. Mimar Sinan’ın her eserinde imzasını kullanmadığını ifade eden Kızılkayak, tek örneği bulunan ve çalındığı için günümüze kadar yaşatılamayan imzanın, bu tür bir çalışma ile yeniden yaşatılmasının büyük ustaya gösterilen saygı bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.
|