İstanbul Ticaret Odası Cam ve Cam Ürünleri Komitesi tarafından düzenlenen ‘İTO Cam Zümresi’, kentsel dönüşümde camın yeri, kullanımı, ekonomik ve sosyal etkilerini masaya yatırdı. 'Cam ve Kentsel Dönüşüm' konulu panelin açılış konuşmasını yapan İTO Cam ve Cam Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı, Meclis Üyesi ve Trakya Cam Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Haluk Sarıaltın, kentsel dönüşümde camın önemine vurgu yaptı. Cam Zümresi panelinde sunum yapan Trakya Cam Ürün Yönetim Şefi Sefa Ertan’da, enerji verimliliği, güvenlik ve gürültü kontrolü sağlayan cam ürünlerinin kentsel dönüşüm projelerindeki önemine değindi.
“Kentsel dönüşüm geleceğimizi şekillendirmek için önemli bir fırsat”
Cam sektörü olarak, kaliteli ürün ve işgücüyle inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, mobilya ve tarım gibi birçok sektöre girdi sağladıklarını belirten Trakya Cam Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Haluk Sarıaltın, “Yapılar için güvenlik, dekorasyon ve gürültü kontrolünün yanı sıra yalıtıma yönelik enerji tasarrufu sağlayan cam çözümleri sunuyoruz. İnşaat sektörü ekonominin olduğu kadar, cam sektörünün de lokomotifi. Bu açıdan bakıldığı zaman Türkiye’de kentsel dönüşüm hamlesinin olması aslında geleceğimizi şekillendirmek için de önemli bir fırsat. Halen mevcut konutların yaklaşık yarısında tek cam kullanıldığını biliyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşümü kaliteli ve doğru malzeme kullanarak hayata geçirmemiz Türkiye’nin geleceğini şekillendirmek için önemli bir fırsat” diye konuştu.
“Türkiye’deki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’u binalarda gerçekleşiyor”
Camın gerek pencere ve dış cephe uygulamaları gerekse iç dekorasyon ve mutfak ve banyo mobilyalarında kullanımıyla önemli bir sektör olduğuna da değinen Haluk Sarıaltın, “Tüm bunların yanında hepinizin bildiği gibi, çevre ve enerji tasarrufu dünyanın en önemli gündemlerinden biri. Cam sektöründeki bizlere de bu noktada önemli sorumluluklar düşüyor. Türkiye’deki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’u binalarda gerçekleşirken binalarda ısı kayıplarının yaklaşık yüzde 30’u ise yalıtımsız pencerelerden kaynaklanıyor. Pencerelerdeki cam alanlarının, pencerenin yüzde 80-85’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, camla yalıtımının önemi ortaya çıkıyor. Türkiye’de halen mevcut konutların yaklaşık yarısında tek cam kullanıldığını biliyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşümü, kaliteli ve doğru malzeme kullanarak hayata geçirmemiz Türkiye’nin geleceği açısından da çok önemli” dedi.
Türkiye’deki konutların tümünde nitelikli yani kaplamalı yalıtımlı camların kullanımını her yıl 2,5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayabileceğini de belirten Haluk Sarıaltın, bu parayla her yıl 900 okul, 300 hastane, 550 yurt veya 75 bin konut yapılabileceğinin de altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bunun yanısıra, artık yeni binaların tasarımları da değişmekte, yere kadar camlamalarla hem ışık kaynağının daha çok kullanılması hedefleniyor, hem de binalara şıklık katılıyor. Ancak, bu noktada da iş yaptığınız müteahhitte, mimara, PVC alüminyum doğramacıya, yere kadar camlamalarda nasıl bir sorumluluk aldıklarını hatırlatmanız, onları güvenlik ve emniyet camlarına yani lamine edilmiş ya da temperlenmiş camlara yönlendirmeniz büyük önem taşıyor. Bu iki örnek konuyla dahi sektörümüzün, geleceği şekillendirmekteki rolünün büyük olduğu anlaşılıyor İstanbul’da sektörün ağırlıklı iş kaynağı olan kentsel dönüşüm, bu sorumluluklarımızı hayata geçirmek için bir fırsat”.
|