Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin Kapsamı Genişleyecek

Ağırlıklı inşaat sektöründeki mesleklerde zorunlu hale gelen mesleki yeterlilik belgesinin, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki mesleklerin tamamında uygulanması planlanıyor.

yapi.com.tr
Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin Kapsamı Genişleyecek

Mesleki yeterlilik belgesi (MYB), bir çalışanın yaptığı mesleğin temel gereklerini karşıladığını ve bu konuda eğitim aldığını gösterir belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi sahibi çalışan, sertifikalı meslek sahibi olmuştur. Dolayısıyla mesleğini yapabilmek için yeterliliğe sahiptir.

Mesleki yeterlilik belgesi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlar için zorunluluk. Ancak henüz tüm meslekler için zorunluluk devreye girmedi.

Şu an için 183 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu var. İlk etapta sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu, ahşap kalıpçı gibi daha çok inşaat sektöründeki mesleklerde zorunluluk başladı. Daha sonra enerji, metal, otomotiv gibi sektörlerdeki meslekler de kapsama girdi. Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre; sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu gibi ilk etaptaki mesleklerdeki çalışanlar için MYB zorunluluğu 26 Mayıs 2016’da başlamıştı.

Hepsi eklenecek
9 Nisan 2021’de yayımlanan 6. tebliğle 40 meslek daha mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına alındı. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun ilk aşamada Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesindeki 226 meslekte devam etmesi, sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanıyor. Belge zorunluluğu konuyla ilgili tebliğin yayımlanmasından bir yıl sonra başlıyor.

Belge almadan mesleğini sürdürmek mümkün mü?
Mesleki yeterlilik belgesi almadan bu meslekleri yürütebilecek kişiler de var. Tebliğde belirtilen mesleklerde çalıştırılacaklardan; ustalık belgesi olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda değiller.

Tebliğ kapsamında yer alan mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2021 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor.

Para harcamadan
Yani işverenler bu kişileri mesleki yeterlilik belgesi almaya yönlendirdiklerinde işçinin cebinden para çıkmadan mesleki yeterlilik belgesi alması mümkün.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mesleki-yeterlilik-belgesinin-kapsami-genisleyecek_186885.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!