Mermer İçin 3 Bin Ardıç Ağacı Kesilecek
Atık Malzemeden Mermer Üretti
"Nero Picasso" Mermeri için...
Kadın Mermerci Sektörde Yeniliklerin...
Mermercilerin Hedefi İhracatta...
Mermerleri Türkiye'den
‘Aspendos’taki Banyo Mermeri...
Mermer’de Çatlak Derinleşti
İnanç Merkezine Mermer Ocağı Açacaklar!
Seramiksan’dan Mermer Efektli Tasarımlar
Akdolam ile Mermer Bahçe İnşa Edilecek
ABD'ye Mermer İhracatı Arttı
Roma Yoluna, Mermer Ocağı...
Tarihi Kalıntıların Bulunduğu...
60 Milyon Dolarlık Mermer Ocakta Kaldı
Burdur'da 3 Ayda 24.9 Milyon...
İtalya Türk Mermercilerini Uyardı
Türk Mermercilerin Hedefi ABD
Mermer Ocakları Su Kaynaklarını Kuruttu, Canlıları Yok Etti
Adıyaman'ın Kömür beldesinde mermer ocakları yüzünden doğadaki canlılar bir bir yok oldu, su kaynaklarını kurudu, içme suyu kalmadı.
Adıyaman merkeze bağlı Kömür (Kumir) beldesindeki mermer ocakları, bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor. Dünya, Yumumer, Alacakaya, Dimer, Tercih ve Diyar mermer ocakları ve bu ocakların bünyesinde kapatılan sahalarda rödovanslı çalıştırılan ocaklarla birlikte toplam 13 mermer ocağının faaliyet yürüttüğü bölgede, ocaklar doldurdukları dere yataklarıyla su kaynaklarına zarar verip bölgede canlı yaşamını tehdit ediyor. Evrensel'den Hacı Yusuf Topaloğlu'nun haberine göre, kömür belde sakinleri mermer ocaklarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtirken, mermer ocaklarının bölgede 8 yıldır faaliyet yürüttüğünü söyleyen Belde Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Yuka, bölge halkının zamanında mermer ocaklarının bu derece tahrip yaratacağını tahmin etmediklerini ifade etti.
‘İnsani değerler hiçe sayıldı’ Zamanında mermer ocaklarına karşı gelişebilecek tepkilerin önüne geçmek için gençlerin ocaklarda çalıştırılmasının vaat edilerek bölge insanının kandırıldığını söyleyen Yuka, mermer ocaklarının insani değerleri hiçe sayarak, talan zihniyetiyle bölgede ağır tahribatlar yarattığını ve tahammül sınırlarını aştığını kaydetti. Kömür beldesi ve çevre köylerin doğal içme su kaynaklarının kuruduğunu, kalanların da içilemeyecek durumda olduğunu vurgulayan Yuka, “Şu anda içilecek su bulamıyoruz. Dere yataklarının dolduruldu. Sulak ve mera alanları gasp edildi. Bölge halkı içme suyu bulamadığı gibi hayvancılığı da bırakma noktasına geldi. Aynı zamanda su kaynaklarının tahrip olması ve ocakların atıkları yüzünden bölgede yaşayan yabani hayvanların yaşam alanı gittikçe daraldı” diye konuştu. ‘Bölge insansızlaştırılmak isteniyor’ Bölgenin mermer havzasına dönüştürüldüğünü ve mermer ocaklarının gittikçe yerleşim alanlarına yakın yerlerde de açılmaya çalışıldığını belirten Yuka, şunları kaydetti: “Kömür'e yaklaşık 700 metre yakın noktaya mermer ocağı açmaya çalıştılar. Yöre halkı karşı çıktı. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Bölge İdari Mahkemesi, yerleşim alanlarına yakın olduğu için ÇED raporu istedi. Şu an ÇED alması gerekiyor, ancak alamazlar. Ancak şu anda Artan ve İnlice köyleri bölgesinde iki tane ocak için altyapı oluşturuluyor. Bölgeyi insansızlaştırıp mermer ocağı havzasına dönüştürmeye çalışıyorlar. Açılan mermer ocakları Kömür sınırlarının dışında olduğu için müdahil olamıyoruz. Ancak çevre köylerin karşı durmaları durumunda yanlarında olacağız.” |