Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Kararı

19 Nisan'da görev süresi dolacak olan Erdem Başçı'nın son kez başkanlık ettiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan faiz indirim kararı çıktı.

yapı.com.tr
Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Kararı

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi dolmadan önce gerçekleştirdiği son PPK toplantısında faiz indirimi geldi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitti. Böylece borç verme faizi yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'ye indirildi. Dünya'nın haberine göre, piyasada bu faiz indiriminin olacağı yönünde beklentiler vardı.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.50 seviyesinde. Bu arada geç likidite penceresi faiz oranlarında da borç verme faizi yüzde 12,25'ten yüzde 12'ye indirildi.

PPK sonrası yapılan açıklamada şöyle denildi:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyaç azaldı

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Sıkı duruşa devam

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/merkez-bankasindan-faiz-indirimi-karari-_143850.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!