zmir'in en eski yerleşim yerlerinden olmasına ve toprak altında barındırdığı arkeolojik değerlere karşın bugün bir gecekondu bölgesi görünümünde olan Kadifekale'ye yeniden hayat verecek olan 'Kadifekale-Amfi Tiyatro ve Çevresi Koruma Geliştirme ve Yaşatma Projesi' için geri sayım başladı. Kadifekale'deki antik tiyatronun gün yüzüne çıkarılabilmesi için hazırlanan 5 bin ölçekli İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan Revizyonu ile 1000 ölçekli Kadifekale Tiyatro ve Çevresi Koruma Amaçlı İmar planları, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince de onaylandı. Böylece projenin hayata geçirilebilmesi için gerekli altyapı çalışmaları da hazırlanmış oldu.
Kurula gönderildi
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince kent halkının katılımını sağlamak amacıyla iki toplantının gerçekleştirildiği proje, planların İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayının ardından etaplar halinde hayata geçirilecek. Kadifekale'deki Antik Smyrna Tiyatrosu'nun gün ışığına çıkarılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi, 165 haneyi içine alan 1.8 hektarlık alanda kamulaştırma çalışmalarına 2008 yılı içinde başlayacak.
Bölgenin kentle bütünleştirilerek yaşatılmasını da amaçlayan ve 4 aşamada gerçekleştirilecek proje ile yapılan yüzey araştırmalarında Kadifekale'de bulunduğu tespit edilen Roma dönemine ait 6 bin kişilik antik tiyatro da ortaya çıkarılacak. Projeyle, Kadifekale Bölgesi'nin Kemeraltı, Agora, Roma Yolu ve Stadyum ile bütünlüğü sağlanarak arkeoloji ve tarih parkı haline dönüştürülmesi sağlanacak. Bu çerçevede Büyükşehir, projelerini tamamlayarak İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sundu. Kurula yapılan bölgedeki 1. derece SİT alanının antik tiyatroya ilişkin yeni bulgular doğrultusunda genişletilmesi önerisi, kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Koruma Kurulu'nun da söz konusu planları onaylamasıyla birlikte projenin birinci etabını odluşturan tiyatro alanının kamulaştırma işlemlerine başlanacağı belirtildi. 1.8 hektarlık alanda 165 yapının kamulaştırılacağı çalışmalar sayesinde bölge mevcut yapılardan arındırılıp arkeolojik kazı çalışmalarına hazır hale getirilecek; ardından da kazı çalışmaları başlayacak. Projenin ikinci etabında ise bilimsel kazı ve sondaj çalışmalarına devam edilmesinin yanı sıra kaledeki su deposu, fidanlık ve telsiz istasyonu kaldırılacak, sur duvarları içerisinde yer alan sarnıç ve şapelin röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanacak.
Arkeoloji ve tarih parkı
Üçüncü etabında Kadifekale Surları ve Sur İçi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi'nin gerçekleştirileceği projenin son etabında da Kadifekale bölgesi Kemeraltı, Agora, Roma Yolu ve Stadyumla bütünlüğü sağlanarak arkeoloji ve tarih parkı haline dönüştürülecek. Projenin üçüncü etabını oluşturan Sur içi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi aşamasında ulusal bir yarışma açılacak. Aynı yarışma kapsamında, "Yeraltındaki antik tiyatro ayağa kaldırılsın, gün ışığına çıkarılsın mı, yoksa sadece izleri mi ortaya çıkarılsın?" sorusuna da cevap aranacak. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında Kadifekale, bugünkü görünümünden çok daha farklı bir yapıya bürünecek.
|