br/>
İstanbul Ulaşımı ve Marmaray Projesi konulu toplantıda Marmaray için 1.5 yılda 80 trilyon liralık kamulaştırmanın yapıldığı belirtildi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, Marmaray Projesi devam ederken 3. köprü hazırlıklarına girişilmesini eleştirerek "Marmaray, köprü arayışlarının önünün kesilmesi için gündeme alınmıştı. 3. köprü yapıldıktan sonra 4-5 yıl içinde diğer köprülerin bugünkü durumuna gelecektir" diye konuştu.
Demiryollar, Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) Marmaray Bölge Müdürü , Dr. H. İbrahim Özmen, Boğaz Tüp Geçiş Projesi için 1.5 yılda toplam 80 trilyon liralık kamulaştırma gerçekleştirildiğini belirtti. Sirkeci'deki kamulaştırmanın yüzde 15'inin yapıldığını, yüzde 85'lik bölümü için ise yargı yoluna gidildiğini hatırlatan Özmen, "Davalar sonuçlandı, ay sonunda buradaki tahliyeler başlıyor" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda "İstanbul Ulaşımı ve Marmaray Projesi" konulu bir toplantı düzenledi. Projenin geldiği son nokta ile ilgili bilgi veren DLH Marmaray Bölge Müdürü Dr. H. İbrahim Özmen, Boğaz'daki zemin iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü, yakında tarama çalışmalarının da başlayacağını anlattı.
Özmen, "Tuzla tersanesi'nde tüplerin üretileceği kuru havuzların inşaatı sürüyor. Deniz içindeki 1400 m'lik tüp tünel kesiminde lokal olarak zemin iyileştirilmesi çalışmaları sürüyor" dedi.
Yaklaşık 3 milyar dolara mal olacak projenin İstanbul halkına 100 yıl boyunca hizmet vermesini hedeflediklerini belirten Özmen, Marmaray'ın 15 Mart 2010'da hizmete girmesini planladıklarını söyledi.
ODTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Çetin, Ana Marmara Fayı'nda meydana gelecek 7.5 büyüklüğündeki bir depreme göre senaryo hazırladıklarını belirtti. Çetin, ek bir emniyet önlemi olarak erken uyarı sisteminin kullanılacağını söyledi. Tüp tünelin altında ve yanlarında sıvılaşma görüldüğünü anlatan Çetin, "Depremde 7 cm. düşey yönde kabarma, 35 cm. yine düşey yönde oturma olabilir. Bu değerler kabul edilebilir ölçüler değil. O yüzden sıvılaşmaya karşı zemin iyileştirmesi yapılıyor" dedi.
İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim üyesi prof. Dr. Haluk Gerçekde marmaray projesi devam ederken 3.köprü hazrılıklarına girişilmesini eleştirerek "Bu iki proje birbiriyle çelişiyor. Birinin getireceği yararı diğeri yok ediyor. Marmaray, köprü arayışlarının önünün kesilmesi için gündeme alınan bir projeydi. 3. köprü yapıldıktan sonra 4-5 yıl içinde diğer köprülerin bugünkü durumuna gelecektir" diye konuştu.
|