Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Manisa’nın Yüzde 80’i Risk Altında

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü akademisyenleri, Manisa’nın deprem analizini bir raporda topladı.

yapi.com.tr
Manisa’nın Yüzde 80’i Risk Altında

6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin sosyolojik ve ekonomik yankıları devam ederken, tüm illerde depremle ilgili çalışmalar da hız kazandı. Birçok ilde olduğu gibi Manisa'da depremle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılarak kentin risk analizi çıkarıldı.

Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre; Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik' başlıklı rapor yayımlandı.

Bölüm öğretim üyelerinin kollektif olarak hazırlamış oldukları raporda, Manisa coğrafyası ve fay hatlarının özellikleri, deprem geçmişi ile afet yönetimi hakkında bilgiler verildi.

Rapor; ‘Sayılarla Manisa', ‘Manisa coğrafyası, deprem nedir', Türkiye’de deprem, Manisa ve deprem', ‘Neden modern ve bütünleşik afet yönetimi' ve ‘Kaynakça' bölümlerinden oluşuyor.

7 büyüklüğünde deprem üretebilir
MCBÜ tarafından yayınlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik' başlıklı raporda Manisa'nın Batı Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde olması nedeniyle depremlerden sıklıkla etkilendiğine dikkat çekildi.

Manisa'daki diri faylarla ilgili de bilgi verilen çalışmada kentteki fayın 15 ve 25 kilometre uzunlukta iki bölümden oluştuğu ve toplamda 40 kilometre uzunluğa sahip olduğu ifade edildi. Fayların deprem üretme potansiyellerin de yer aldığı raporda şunlara yer verildi:

- Bu fayın batı segmenti özellikle Manisa ilinin ekonomisi açısında çok önemli olan sanayi bölgelerinden geçmektedir. Manisa Fayının yüzey faylanmasına neden olduğu en az 5 deprem ürettiği tespit edilmiştir.

- Manisa Fayının 6.97 yani yaklaşık 7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli bulunmaktadır. Manisa'dan Sarıgöl'e kadar uzanan Gediz Grabeni Fay Sistemi ise 7.69 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeline sahiptir.

- Bunlar dışında Akselendi Fayı'nın 6.52, Akhisar Fayı'nın 6.28, Gelenbe Fayı'nın 6.68, Gölmarmara Fayı'nın 6.52, Halitpaşa Fayı'nın 6.66, Killik Fayı'nın 6.81, Köprübaşı Fay Zonu'nun 6.77, Ozanca Fayı'nın 6.73, Selendi Fayı'nın 6.33, Soma-Kırkağaç Fay Zonu'nun ise 6.85 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli olduğu ortaya konmuştur.”

“Günümüz itibariyle de bir tehlikenin söz konusu olduğu aşikardır”
Yayınlanan raporda 1990 yılından bu güne kadar Manisa'da 74 bin depremin gerçekleştiği ve bunların çoğunlukla 6'dan daha küçük büyüklükte olduğu belirtildi.

Raporda kentteki son büyük depremin 178 yıl önce yaşandığı ve tehlikenin söz konusu olduğu belirtilerek, “Genel olarak Manisa ilini oluşturan fay sistemlerinin çoğunlukla normal fay karakterli ve karışık bir sisteme sahip olduğu görülmektedir. Bu fayların deprem üretme dönemleri de belirli bir düzene sahip değildir. Örneğin 926, 1595 ve 1845 yıllarında deprem ürettiği tespit edilen Manisa Fayı'nın çok geniş ve değişik aralıklarla deprem ürettiği görülmektedir. Son depremini 178 yıl önce gerçekleştirmiş olan fayda günümüz itibariyle de bir tehlikenin söz konusu olduğu aşikardır.” denildi.

Nüfusun yüzde 80'i risk altında
Raporda depremden etkilenebilecek nüfusla ilgili de ayrıntılar yer verildi. Manisa merkezi ve büyük ilçelerin fay hatlarına yakınlığına dikkat çekilerek şu bilgiler verildi:

- Manisa il sınırlarında bulunan faylara bakıldığında, batıdan doğuya doğru önce merkez ilçeler olan Yunusemre ve Şehzadeler, devamında ise Turgutlu ve Salihli ilçelerinden geçerek Alaşehir ve Sarıgöl'e kadar devam eden ve oldukça büyük depremler üretme potansiyeli bulunan fayların yer aldığı görülmektedir.

- Bununla birlikte Akhisar ve Soma ilçelerinde de çok sayıda fay yer almaktadır. Bu durum Manisa ilinin yaklaşık 450 bin nüfuslu merkezi ile 100 binin üzerinde nüfusa sahip diğer beş ilçesi olan Akhisar, Turgutlu, Salihli, Soma ve Alaşehir'in, önemli depremler üretme potansiyeli bulunan fayların üzerinde veya çok yakınında kurulduğunu göstermektedir.

- Merkez ilçeler ve en fazla nüfusa sahip bu beş ilçe toplamda 1 milyon 168 bin 180 nüfusa sahiptir ve bu Manisa ili toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ine tekabül etmektedir.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/manisanin-yuzde-80i-risk-altinda_198655.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!