Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mahkeme Kararı Doğadan Yana

Gümüşhane Kırıntı’da sondajlı maden arama faaliyeti izni iptal edildi. Mahkeme, çalışmanın ÇED’den muaf tutulmasını hukuka aykırı buldu.

yapi.com.tr
Mahkeme Kararı Doğadan Yana

Gümüşhane’ye bağlı Şiran İlçesi Kırıntı Köyü sınırları içinde yapılan sondajlı maden arama faaliyeti izni iptal edildi. Mahkeme, Gümüşhane Valiliği’nin 5 adet Altın-Bakır Madeni Karotlu Sondaj Arama Faaliyeti Çalışması projesi için verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muaf tutulma kararını hukuka aykırı buldu.

BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre; Gümüşhane Valiliği’nin Şiran İlçesi Kırıntı köyünün mera alanında, içme sularının da alındığı bölgede altın-bakır madeni aranması için verdiği izne köylülerin itirazı, maden arama faaliyetinin ÇED sürecinden muaf olduğu gerekçesiyle Valilik tarafından reddedildi. 7061 sayılı Kanun’un 48. maddesinde düzenlenen, “Jeolojik haritalama, jeofizik etüt, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz” ibaresini gerekçe gösteren Valiliğin bu kararına karşı köylüler Erzincan İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.

Davada, projenin ÇED sürecinden muaf tutulmasıyla birlikte şirketin, çevresel riskleri üstlenmekten kaçındığı, Çevre Kanunu’nun özel bir kanun olduğu ve maden arama faaliyetlerinde Çevre Kanunu’nun uygulanması gerektiği vurgulandı.

Devlet şirketleri denetlemiyor
Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı: "5 adet Altın+Bakır Madeni Karotlu Sondaj Arama Faaliyeti Çalışması projesi faaliyeti için seçme eleme kriterleri çerçevesinde değerlendirme yapılmasının gerektiği anlaşılmaktadır. Gümüşhane Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Dava konusu işlemin iptaline karar verildi."

Davanın avukatı Fevzi Özlüer, şöyle konuştu: “Projeye hiçbir çevresel etki değerlendirilmesine ihtiyaç duyulmadan izin verilmiş. Bu ‘ne yaparsan yap’ demek. Şebinkarahisar’da atık maden havuzunun patlamasıyla kamu denetimi yapılmamasının ne demek olduğunu çok net olarak görmüştük. Madencilik çalışmalarında geçtiğimiz yirmi yıl boyunca en azından bir çevresel izin alınıyordu ve bu izne göre de yöre halkı, mahkemede davayı kaybetse de, bu raporlara göre haklarını kullanabiliyordu. Şimdi ise arama için bir çevresel rapor dahi aranmayan noktaya geldik. Yeter ki yatırım yap demenin ekonomik, sosyal ve ekolojik geri döndürülemez sonuçları var. Bu sadece çevre kirliliği demek değil. Şirketlerin denetimsiz bırakılması, devletin denetim alanından çekilmesi de siyasal açıdan sonuçları oldukça korkutucu bir dönemi işaret ediyor. Açtığımız bu dava ve bu karar bu açıdan önemli.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mahkeme-karari-dogadan-yana_189053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!