elediyeler kendilerine birçok alanda yetki ve sorumluluk devredecek olan yerel yönetimler tasarısına hazırlanıyor. Bahçeşehir Belediyesi, yasanın yayımlanmasından sonra 'sudan çıkmış balığa' dönmemek için şimdiden yasaya uygun belediyecilik anlayışını oturtmaya çalışıyor. Uygulanan 'yönetişim modeli'yle yönetilen belediyenin asıl amacı 'vatandaş memnuniyeti.'
25 bin nüfuslu olan Bahçeşehir'in ANAP'lı Belediye Başkanı Kemal Aydın, dört yıl içerisinde 11 trilyonluk gelirle 100 trilyonluk yatırım yaptıklarını söyledi. Birçok yatırımı sponsorluk anlaşmalarıyla yaptıklarını anlatan Aydın, model olarakda Los Angeles Belediyesi'ni seçtiklerini söyledi.
Yollar sponsordan
Aydın şöyle konuştu: "Bahçeşehirliler güvenlik sorununu söylediler. Her kapıya bir polis dikilemeyeceği için biz de kendi güvenliğimizi kurduk. Atlı, bisikletli güvenlik hizmeti veriyoruz. Ücretsiz aile hekimliği hizmeti veriyoruz. Otoyolumuzu sponsorluk anlaşmalarıyla yaptırdık. Türkiye'nin en modern pazaryeri projesi olan Pazartürk'ü kurduk. Tüm Bahçeşehirli esnafın ve gençlerin örgütlenmelerini sağladık. Alacağımız kararları onlara danışmadan yapmıyoruz. Her gün çöpler toplanıyor. Yeşildere ve Hoşdere köylerimize de ayırım yapmaksızın aynı hizmetleri götürüyoruz. Yatırımlarımızı kime yönelik yapacaksak onlara mutlaka danışıp fikirlerini alıyoruz. SMS yoluyla yapacağımız her şeyi oylamaya sunuyoruz. İnternet ortamında vergi ödenebilme imkânı sağlıyoruz. Bu farklılıkları yarattığımız için hemen yanı başımızda Esenyurt Belediyesi'ne
bağlı Esenkent'te vatandaşların çoğunluğu imza toplayarak bizim sınırlarımıza dahil olmak istiyor."
Bütün belediye hizmetlerini 80 kişilik personelinin verdiğini belirten Aydın, çalışanlara iç iletişim, bilgisayar, takım çalışması, etkin dinleme ve İngilizce eğitimi verildiğini söyledi. Aydın, "Personelin yüzde 50'si kadın. Dışarıda görev yapan zabıta ve temizlik birimlerinde çalışanlar da bilgisayar kullanmayı biliyor" diye konuştu.
Bahçeşehir Belediyesi'nin özel şirket gibi yönetilmesi oluşturulan yeni 'yönetişim modeli'yle sağlanacak. Bahçeşehir Belediyesi Yönetişim Danışmanı ve Salt Yönetişim Danışmanlık Şirketi sahibi Yavuz Saltık, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte eğitimden sağlığa, güvenlikten kültüre kadar birçok konuda yetki ve sorumluluğun belediyelere kalacağını kaydetti. Belediyelerin yasa çıktıktan sonra neyi nasıl yapacaklarını bilmediklerini ifade eden Yavuz Saltık, "Eğer şimdiden hazırlık yapılmazsa yasanın öğrenilmesi en az altı ay, uygulanmaya başlanması da en az bir altı ay alır" dedi.
'Denetim sağlanacak'
Yasayla birlikte belediyeler işleri uzmanına teslim edip kendilerinin de bir denetim mekanizması kuracağını anlatan Saltık, "Artık bir okul yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 masasından onay istenmeyecek. Kaynak beklenmeyecek. Topu başkalarına atma imkânı olmayacak. Kaynağından her şeyine belediye sorumlu olacak. Bu nedenle de yeni kaynaklar yaratmak zorunda" diye konuştu.
Belediyeler şirketleşecek
Saltık, belediyelerin artık bir özel şirket gibi çalışıp kâr amacı gütmeksizin 'vatandaş memnuniyeti'ni amaç edinmeleri gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Belediyeler yeni kaynaklar yaratmak için özel şirketlerdeki gibi sponsorluk anlaşmaları ve barter sistemine alışmak zorunda. Hizmetleriyle, hizmetleri sunuş biçimleriyle, personeliyle ve markalaşmasıyla farklılaşmak zorunda. Farklılaşma yaratamadığı sürece topluma mesaj veremez. Bu farklılık seçim döneminde oy olarak geri dönecektir. Yasadan sonra çalışan çalışmayan belediye ortaya çıkacak. Belediyelerde 'vatandaş memnuniyeti' esas alınmalı. Yönettiği bölgenin kimliğini oluşturmalı. Sürdürülebilir kalkınma, ölçme, profesyonel insan kaynakları gibi kelimeler belediyeciliğin lügatına girmek zorunda. İşe almada torpil kalkmalı. Yasa çıktıktan sonra gazete ilanlarında 'Güngören Belediyesi'ne beş yıl deneyimli halkla ilişkiler uzmanı alınacaktır' şeklinde ilanlar göreceğiz. Her proje en ince ayrıntısına kadar düşünülüp öyle hayata geçirilmeli. Mutlaka kent meclisleri oluşturularak vatandaş yönetim sürecine katılmalı."
|