Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küreselleşen İstanbul'da Mekânın Dönüşümü Tartışıldı

Osmanlı Bankası Müzesi, İstanbul'u ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan irdeleyen 'İstanbul Sempozyumları' serisinin ikincisini 11 - 12 Aralık 2009 tarihlerinde 'Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi' başlıklı sempozyumla gerçekleştirdi. İTÜ Taşkışla binasında yapılan etkinlikte, küreselleşmeyle beraber İstanbul'un ekonomisinde hızlı bir dönüşümün

yapi.com.tr



BR>
Oturumun ve günün son sunumu Han Tümertekin'in "Ekonominin Dönüştürdüğü Mimari" başlıklı konuşmasıydı. Tümertekin, Türk mimarlık pratiğindeki dönüşümü, mimarlığa başladığı 1980'lerden bugüne kendi projelerinden örneklerle aktardı. 1985-1990 arası dönemde, kendisi gibi Türkiye'deki pek çok mimarın, tasarımları yurtdışında yapılmış projelerin uygulanması ve iç mekan üretimi ile uğraştığını belirtti. Bu 'yap-satçı konut birimleri dönemi' sonrasını, 'şehir dışı villalar dönemi' olarak adlandıran Tümertekin, bu dönemde üretilen Kemer Country prejesinin çok sayıda taklitinin oluştuğunu ekledi. Diğer bir örnek olarak Türk evini yeniden yorumlayan 'California tarzı' Alkent projesini verdi.

Kendi projelerinden Optimum'un bugün halen güncel bir proje olarak 7'inci fazının yapılığını dile getiren Tümertekin, işverenin proje için kendisini seçişini de şöyle aktarıyor: "İşveren o dönem, 'kaynağı belirsiz villalar çok satıyor ama ben çağdaş mimari dile sahip evlerin zamanı geldiğine inanıyorum' dedi. Optimum, benim kuşağımdaki mimarlar masaya oturduklarında halen kopyası istenen, referans oluşturan bir proje". Villa dönemi sonrası, Batıdaki örnekleri toplu konuta benzeyen, seri üretim projeler gündeme geliyor. Tümertekin bu dönem için Kemerburgaz'da gerçekleştirdiği projeyi örnek vererek, bunun  olduğuna dizi şeklinde onaylanan ilk proje olduğuna ve bugün de çok tekrarlanandığına dikkat çekiyor.

Son olarak Ataşehir yakınlarında yapımı devam etmekte olan projesinden bahseden mimar, proje ilanının pazar günkü gazete ilanları arasında yüksek bir rakama sahip olduğunun altını çiziyor. Bunu da, yap-satçı ölçeğindeki müteahhitin ortadan kalktığının kısmi bir göstergesi olarak sunuyor. Kendisine başvuran 2. kuşak bir müteahhitin ifadelerini de bu eksende paylaşıyor: "Böyle bir projede yer almak istiyoruz, çünkü artık Laz müteahhit olarak anılmak istemiyoruz".

İstanbul'daki mimarlık pratiğiyle ilgili son olarak kent merkezindeki hareketlenmeye değiniyor. Galata, Tarlabaşı, Cihangir gibi semtlerindeki yapı varolan stoğunun yeniden hareketlenmeye başladığını dile getiriyor. Mimarlık pratiğindeki küresel trendler bağlamında, Zorlu Holding'in düzenlediği ve kendilerinin de katılımcılar arasında yer aldığı uluslararası yarışmayı değerlendiren Tümertekin, küresel trende göre açılan bu yarışmanın yerel bir çözümle 'alaturka' şekilde sonuçlandırılmasını eleştiriyor. Bu alaturkalığı, uluslararası jürinin seçtiği projenin, jürinin daha sonra görmediği bambaşka bir tasarımla sonuçlanması olarak açıklıyor.

Kalabalık bir izleyicinin takip ettiği sempozyumun soru-cevap bölümü de aynı ölçüde yoğun geçti. Tüm konuşmacılara çok sayıda soru gelirken, sempozyumun Taşkışla binasında gerçekleştiği göz önüne alındığında en hararetli tartışma Mimar Han Tümertekin'e Tarlabaşı projesi ekseninde yöneltilen sorular çerçevesinde oluştu.

 

 


 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresellesen-istanbulda-mekanin-donusumu-tartisildi_74981.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!