Küresel Ekonominin Yüzde 2,9...
BM: Küresel Ekonomi Yüzde 2,7 Büyür
Küresel Ekonomide İstikrar Çağrısı Yaptı
Zengin Mahallesi ile Yoksul...
Örnek Ülkeler için İşler İyi Gitmiyor
TTIP Anlaşmasına Çevre Eleştirisi
Dünya Bankası Türkiye için...
"Euro 2016'da Güçlenecek"
IMF Türkiye'nin Büyüme Tahminini Düşürdü
IMF Başkanı Lagarde: Daha...
IMF'den Türkiye'ye 'Kırılganlık' Uyarısı
IMF'den İsveç Raporu
Küresel Ekonomide 3.8 Trilyon Dolar Daralma Bekleniyor
IMF küresel ekonomide dolar bazında rekor bir daralma bekliyor. Nominal GSYH tahminlerine bakıldığında IMF, bu yıl dünya ekonomik büyüklüğünün 3.8 trilyon dolar azalarak 73.5 trilyon dolara ineceğini öngördü.
IMF küresel ekonomide dolar bazında rekor bir daralma bekliyor. Nominal GSYH tahminlerine bakıldığında bu yıl dünya ekonomik büyüklüğü 3.8 trilyon dolar azalarak 73.5 trilyon dolara inecek. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, küçülmenin boyutu, kayıtların tutulmaya başlandığı 1960'lardan bu yana küresel ekonomide dolar bazında en büyük kayba işaret ediyor. Satın alma gücü paritesine göre yapılan tahminlere göre ise ekonomi yüzde 3.1 büyüyecek. IMF, global finansal sisteme yönelik riskleri değerlendirdiği yarıyıl raporunda, yıllardır devam eden ucuz borçlanmanın sona yaklaşmasıyla global piyasalarda daha fazla kargaşa yaşanabileceği uyarısında da bulundu. Küresel ekonominin, kurlardaki dalgalanmaların etkilerini dengeleyen satın alma gücü paritesine göre bu yıl yüzde 3.1 büyümesi bekleniyor. Ancak ülkelerin nominal GSYH artışlarına yani dolar bazında büyüme rakamlarına bakıldığında küresel ekonominin bu yıl 3.8 trilyon dolar küçüleceği tahmin ediliyor.
IMF, bununla birlikte gelişmiş ülkelere yönelik 2015 ve 2016 yılı büyüme beklentilerini de sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2.2'ye revize etti. Söz konusu tahminler, temmuz ayından güncellenen raporda yüzde 2.1 ve yüzde 2.4 olarak öngörülmüştü. ABD Doları cinsinden daralmanın başlıca nedeni doların fazlasıyla güç kazanmasıyken, bu durum analistlere göre bazı ekonomik trendleri de açıklıyor. Örneğin gelirini dolar bazında hesaplayan ancak faaliyetlerinin önemli bir bölümü gelişmekte olan ülkelerde olan büyük çokuluslu şirketlerin geliri önemli bir darbe aldı. Lagarde, iklim değişikliyle mücadele için petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarına uygulanan teşviklerin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgularken, kendisini destekleyen Kim, söz konusu teşviklerin yılda 5 trilyon dolara mal olduğu bilgisini verdi. Kim, ayrıca, birçok ülkenin doğru fiyatlama için karbon vergisine acilen ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Biz ülkelere fosil yakıtlarına uygulanan teşvikleri kaldırmaları için yardımcı olmaya çalışmaktayız. Düşen petrol fiyatları da bunu başarmak için mükemmel bir fırsat yarattı. Ancak politikacılar, otobüs ve taksi şoförlerinin yolları kapatmasını sevmiyorlar" değerlendirmesinde bulundu. |