Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Külliyede Çini Talanında İkinci Perde

Külliyede Çini Talanında İkinci Perde

CNN Türk
Külliyede Çini Talanında İkinci Perde

b>Konya Meram'daki Sahip Ata Külliyesi'nde bin 300 parça çininin kazmalarla kırılmasının ardından, Selçuklu dönemine ait paha biçilmez 434 çininin de yerlerinden sökülüp götürüldüğü ortaya çıktı. Kaybolan altıgen çinilerin bir adedinin değeri 6-7 bin YTL.

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 772 yıllık külliyedeki restorasyon çalışmalarını yürüten firma hakkında 'çinilerin eksik olduğu' gerekçesiyle Konya Beşinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Ancak bu dava ilk değil. 29 temmuz 2005'te külliyedeki restorasyon sırasında tarihi çinilerin kazmalarla kırıldığının tespit edilmesinin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü, restorasyonu yapan Gündağ firması hakkında Konya Birinci Asliye Mahkemesi'ne dava açmıştı.

İkinci dava: "Çiniler eksik"
İlk dava devam ederken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü külliyenin türbe bölümünden 434 adet paha biçilemez tarihi çininin yerlerinden sökülerek götürüldüğünü tespit etti. Bunun üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Gündağ firmasına 'külliyede çiniler eksik' gerekçesiyle bir dava daha açtı.

Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü, 2 haziran 2005'de Sahip Ata Külliyesi'nin dış ve iç duvarlarının restorasyonunu ihale etmiş ve ihaleyi kazanan Gündağ firması 8 temmuz 2005'te külliyedeki iç çalışmalara başlamıştı.

Dava açılması ve külliyedeki çalışmaların durdurulmasının ardından, kalan çinilerin çalınmaması için özel güvenlik görevlendirilmiş ve 24 saat süreyle külliye önünde nöbet tutulmuştu.

Restorasyona başka firmayla devam
Mahkemenin incelemesinden sonra ikinci kez yapılan ihale ile restorasyona devam ediliyor. Art Restorasyon Kültür Sanat ve Araştırmacılık Ticaret Ltd. şirketi, kırılan çinileri onardıktan sonra yerlerine yapıştıracak. Restorasyon tamamlanınca külliye, müze olarak düzenlenecek ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün deposunda bekletilen tarihi halı, kilim, hat tablosu ve şamdanlar burada sergilenecek.

Külliye'nin geçmişi
Külliye, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından mescid, türbe ve hamam olarak yaptırıldı. Mimarı Abdullah Oğlu Kelük olan külliyede ilk olarak bir cami yapıldı. Cami 1880 yıllarında yanarak küçüldü, 1283 yılında türbe bölümü yapıldı.

Türbede Sahip Ata, kızı ve akrabası olduğu sanılan dört kişinin mezarı bulunuyor. Külliyede yer alan türbedeki çiniler, dönemin Selçuklu mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kulliyede-cini-talaninda-ikinci-perde_44366.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!