Fukuşima'dan Yayılan Radyasyon...
İTO'dan İnşaat ve Gayrimenkul...
Söküldü Ama Tartışması Bitmedi:...
ÇMO’dan Radyoaktif Serpinti Uyarısı
‘Kuito’nun Sökümü Mahkemelik
335 Metrelik Geminin Radyasyon...
Çevre Mühendisleri Odası:...
Aliağa'da "Kuito" Gerginliği
Çevre Bakanlığı'ndan 'Kuito' Açıklaması
'Kuito Kesinlikle Karaya Çıkarılmamalı'
Kuito’da Radyasyonu Herkes Başka ‘Ölçtü’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın söküm için Aliağa’ya getirilen FPSO Kuito adlı gemide yapılan radyasyon incelemesi sonucu tartışma yarattı.
Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Bakanlık’tan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yetkilendirdiği İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri Limited Şirketi’nin gemide radyasyon ölçümleri yaptığı belirtilerek, “Ölçülen değerler, TAEK’in 50 mikroradyan sınır değerinin altındadır” açıklaması yapıldı.
Ancak ‘mikroradyan’ ölçü birimi, konunun uzmanlarının hemen dikkatini çekti ve tartışma başladı. ‘Radyan’ın açı birimi olduğuna dikkat çeken ve dava açacaklarını belirten Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, şu tepkiyi gösterdi: “Birim, röntgen olmalıydı. 400 metrelik gemi 4 saatte incelenip ‘Gemi temiz’ açılaması yapılıyor. Herhalde turistik gezi yaptılar, çünkü 4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz.” Pardon röntgenmiş Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Meriç de radyasyon ölçümü için ‘mikroradyan’ diye bir doz birimi olmadığını kaydetti. Bu eleştirilerin iletimesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, ilk yazılı açıklamada “mikroradyan” olarak duyurdukları birimin “mikroröntgen” olarak düzeltilmesi gerektiği yanıtını verdiler. |