Köyü Boşaltılan Ailelere İskan Desteği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son bir yılda kamulaştırma, göç, güvenlik gibi nedenlerle köyünü terk etmek zorunda kalan 7 bin 954 ailenin yeni yaşam alanlarına yerleşimi için 130 milyon lira tutarında yatırım yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca son bir yılda kamulaştırma, göç, milli güvenlik gibi nedenlerle köyünü terk etmek zorunda kalan 7 bin 954 ailenin yeni yaşam alanlarına yerleşimi için 130 milyon lira tutarında yatırım yapıldı.
5543 sayılı İskan Kanunu çerçevesinde, göçmenler, göçebeler, yerleri kamulaştırılanlar, milli güvenlik nedeniyle yerleri değiştirilen vatandaşlar ile köylerde gerçekleştirilen fiziksel düzenlemeler için bakanlık tarafından "iskan desteği" sağlanıyor. Bu destek kapsamında devletin yaptığı enerji, sulama, içme suyu amaçlı baraj yapımı, havaalanı, karayolu, demiryolu, ekonomi ve güvenlik ile ilgili tesislerin inşası, tarih ve tabiat varlıklarının korunması, yeraltı zenginliklerinin işletilmesi gibi amaçlar nedeniyle hali hazırdaki yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kalan aileler için eski yerleşim yerlerine en yakın mesafede yeni yerleşim alanları belirlenerek iskanları gerçekleştiriliyor. Planlı bu alanlarda, köy konağı, dini tesis, tandır evi, pazar yeri, sağlık tesisi gibi binalarla içme suyu, kanalizasyon, parke yollar gibi altyapı hizmetleri devlet tarafından karşılıksız olarak yapılıyor. Bu kapsamda hak sahibi ailelere, eski yaşam biçimine uygun ve yöresel mimari de dikkate alınarak yapılan konutlar, maliyet bedeli üzerinden faizsiz ve 20 yıl vade ile teslim ediliyor. Geçim sıkıntısı yaşayan aileye "tarım arazisi" desteği Bakanlık, sağladığı iskan desteklerinde yeni bir hayat kuran ailelerden geçim imkanlarını kaybedenlere yönelik de özel istihdam projeleri geliştiriyor. Vatandaşlara, gelir elde edebilecekleri tarım arazisi, ahır, samanlık, depo gibi amaçlarla kullanılacak işletme binası ve dükkan verilmesi gibi seçenekler sunuluyor. Bu imkanlardan faydalanan ailelere düşük faizli ve uzun vadeli destek kredileri veriliyor. Her aileye bin metrekarelik arsa Öte yandan güvenlik sorunu bulunan ve milli güvenlik nedeniyle yaşadıkları köyler boşaltılan veya mevcut yerleşim yeri elverişsiz olan köylerde bulunanlar için de bakanlık, bir aileye ortalama bin metrekarelik arsa tedarik ediyor. Planlanan alanlardan arsa satın alan hak sahibi ailelere günün şartlarına uygun, yöresel ve mahalli konut projeleri karşılıksız olarak verilerek destek sağlanıyor. Seçilen proje çeşidine göre konut yapmak isteyenlere 40 bin ile 60 bin lira arasında, işletme binası içinse 10 bin liradan başlayan ve binanın büyüklüğüne göre 60 bin liraya kadar varan kredi desteği veriliyor. Söz konusu desteklerde tapu harçları ve vergilerden muafiyet gibi kolaylıklar da sağlanıyor. Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce bu destekler kapsamında son bir yılda hak sahibi 7 bin 954 ailenin iskanı için 130 milyon lira tutarında yatırım yapıldı. |