Köylülerin ‘Direnişi’ Ses Getirdi
'2B Arazilerin Bedelsiz Satışına...
Antalya'da 2B Arazilerinin...
2B Başvuruları Uzatıldı
2B Ödemeleri 6 Ay Uzatıldı
2B'de Süre Uzayacak
2B Mağdurları Meclis'e Ulaştı
Ankara'ya 2B Yürüyüşü
2B’den Beklenen Para Gelmedi
2B'den Rekor Gelir
2B Kapsamında 74 Bin 65 Gayrimenkul...
2B, Mütekabiliyet ve Kentsel...
2B Düzenlemesi Halka Değil, Ranta Yaradı
Bakan Şimşek İzmir’in 2B Alanlarını...
İstanbul'da 2B Satışları Başladı!
Köylülere B-ZON Şoku
Muğla'nın Ortaca İlçesi, Gökbel Mahallesi'nde, Özel Çevre Koruma bölgesi içinde kalan 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin kendilerine satışını bekleyen köylüler, arazilerin büyük bölümünün endemik canlı türlerinin bulunduğu B-Zon alanı olduğu ortaya çıkınca büyük şok yaşadı.
DHA'nın haberine göre, Muğla'nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüştürülen Dalyan ile İztuzu Plajı arasındaki 170 hane ve 500 nüfuslu Gökbel Beldesi'nde, yıllardır kullandıkları 2 B arazilerin kendilerine satışını bekleyen köylüler, B-Zon kavramıyla karşılaştı. Mahallenin en yoğun yerleşim yeri olan Bozeğri Mevkisi'nin tamamı, Boğaz ve Kışla Mevkileri'nin ise büyük bölümünün B-Zon olduğunu öğrenen köylüler, ne yapacaklarını şaşırdı. Yüz yılı aşkın bir süredir kullanılan bu arazileri kaybetmekle karşı karşıya olduklarını belirten Gökbel Muhtarı Mehmet Aslanpay, "Köyümüz 1907'de kurulmuş ve günümüze kadar köyümüzün 98'i tapusuz. Ölen dedemin yerinde oturuyorum. 50 yaşındayım, tapu özlemi içindeyken geçen yaz 2B tespiti için geldiklerinde köyün dörtte birinin B- Zon bölgesinde kaldığı ortaya çıktı" dedi.
'Devletin bizi gözetmesi gerekir' Geriye dönük olarak kullandıkları arazilerinin vergilerini de ödediklerini belirten Aslanpay şöyle konuştu: "Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar geçen yaz sonu İztuzu'na geldiğinde, yolunu kesip durumu anlattık. Yardımcı olacağını söyledi ama hiçbir şey çıkmadı. Devletimizden yardım bekliyoruz. Köyümüz konum itibariyle her yerden İztuzu Sahili'ni gördüğü için buradaki 2B fiyatlarının artmasından korkuyoruz. 'Bu adam neyle ve nasıl geçiniyor?' diye bakılması gerekir. 'Maaşı mı var? Kaç çocuğu var? Arıcılık mı yapıyor, zeytinden mi para kazanıyor?' diye araştırıp fiyatlar buna göre belirlenmeli. Zaten şimdi gelseler kimsenin cebinde parası yok. Çocuklar okuyor. Askerde çocuğu olan var. Çocuklar evlenecek, kızlar gelin gidecek. Zor duruma düşeceğimiz açıkça ortada. Devlet bizi buralardan atmaz her halde. Baba oğluna nasıl harçlık veriyorsa devletin de bizi gözetmesi gerekir. Çok acil olarak şu B-Zon illetinden kurtulmak zorundayız. Köy Zon'a köylü de zora girdi." Köylülerden Durali Kömürcü de "Babadan kalma 40 dönüm arazim B-Zon'daymış haberim yok. Mağdur durumdayız. Bu yerleri zaten alma şansımız yoktu. Çünkü, bizler fakir köylüleriz. Zaten alsak da B-Zon olduğu için bir işe yaramaz. Satmamız da mümkün değil" diye konuştu. Köylüler, Köyceğiz-Dalyan Çevre Düzeni Planı'ndaki Zon alanlarının büyük bölümünün fiili kullanımda olduğu, geçmişinde de yapı ve tesislerin bulunduğu, içinde narenciye ve zeytin ağaçları dikili olduğuna da dikkati çekip, Zon alanın kavramına uygun olmadığını savundu. Zon alanı? Bilimsel olarak zon alanı, flora (Bir bölgede yetişen bitkilerden meydana gelen doğal bitki örtüsü) ve faunasıyla (Bir bölge veya dönemde yaşayan hayvan türlerinin tamamının bir araya getirdiği topluluk) yer yüzeyinin yalnızca belirli bölgelerinde yayılış, 'endemik' canlı tür ya da cinslerinin bulunduğu alanlar demek. |