Çengelköy Halkına 'İstimlak' Şoku
Tartışmalı Villalar için Sit...
Bu Çalışma 'Doğal Sit'leri Bitirir
Tarihi Sit Alanlarına Yeni...
SİT Alanı Olma Umudu Yeniden Doğdu
Sit Alanına Zarar Verene 5 Yıl Hapis!
SİT Alanları Düzenlemesi TBMM'ye...
“Dört İmza ile AOÇ'nin SİT...
Vatandaşın ‘SİT’ Sorunu Bitecek
Bayraktar: "SİT Diye, Bir...
Atatürk Orman Çiftliği'nde SİT Kalkıyor!
Mühürlenen SİT Alanındaki...
SİT Alanına Cami Tartışma Yarattı!
Ulus'ta Sit Alanına Cami!
Eurocomposite’den Yeni Ahşap Ürünler
Köy SİT Alanı İlan Edilince...
Romalılar dönemine ait antik Erythrai şehri üzerinde kurulu olan İzmir’in Çeşme ilçesindeki Ildırı köyündeki SİT nedeniyle köylüler evlere çivi dahi çakamayıp tarlalarında ekip biçme sıkıntısı yaşıyor. Köyde yeni evlenen çiftler ise, yeni bina yapılamadığından başka yerleşim alanlarında ev kiralamak, göçmek zorunda kalıyor.
İzmir’in Çeşme ilçesindeki Ildırı köyü sakinleri, SİT alanı ilan edilen köylerindeki evlerine çivi bile çakamazken, tarlalarını da ekip biçememenin sıkıntısını yaşıyor.
Uzun süredir köyleri için başka bir yerleşim alanı tahsis edilmesinin mücadelesini veren köylüler, SİT nedeniyle yapılaşma olmadığından evlenen gençlerinin başka yerleşim alanlarında ev kiralamak zorunda kaldığını savunuyor. Ildırlı köyü, Romalılar dönemine ait antik Erythrai şehri üzerinde kurulu olması sebebiyle 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1985 yılında arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Halen 2. derecede SİT alanı olan yaklaşık 100 haneli köyün sakinleri, geçimlerini sağladıkları tarlalarının kazı için kamulaştırılması, evlerinde yaptıkları ufak bir tadilatta dahi ağır ceza mahkemesinde haklarında dava açılması, evlenen gençlerin ev bulamamaları nedeniyle başka yerleşim alanlarına taşınmalarından şikayetçi. Köy sakinleri, SİT nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Köy sakinlerinden Muharrem Mete, yapılaşma yasağı olduğu için oturdukları evlerine tek bir çivi bile çakamadıklarını, ağır para cezalarıyla karşılaştıklarını söyledi. "Ev yapamıyoruz, yaptığımız anda da cezalar geliyor, yıkım kararı çıkıyor" diyen Mete, böyle bir durumda sürekli mahkemelerle uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Evlerindeki ufak bir tadilat için uzun uğraşlar sonucunda izin alabildiklerini kaydeden Muharrem Mete, küçük oğlu için evinde yaptığı tadilat nedeniyle yargılandığını belirtti. Köyde yeni bina yapılamadığı, evlerine bir oda ekleyemedikleri için evlenen gençlerin başka yerleşim alanlarında ev kiralamak zorunda kaldıklarını ifade eden Mete, iki oğlunun bu nedenle İzmir'de oturduğunu söyledi. Mete şöyle konuştu: "Onarım müsadesi alarak evimde tadilat yaptığım halde yargılandım. Bir sürü para cezası ödedim. Mahkeme 2 yıl hapis cezamı ertelendi, 5 yıl içinde bir ceza alırsam bu cezayı da çekeceğim. Çatım akarsa ne yapacağım? Şu an zaten akıyor. SİT bizi mahfetti. Bize, arazilerimize karşılık yeni belirlenen alanda yer verileceği söylendi ama bir gelişme yok. Ne yapılacaksa bir an önce yapılsın." Asım Arpacı ise 60 yaşında olduğunu, tarlalarının SİT alanında olması sebebiyle istimlak edildiğini söyledi. Çiftçilikle geçindiklerini, istimlak nedeniyle ekip biçecek tarlalarının kalmadığını belirten Arpacı, "Nasıl geçineceğiz? Tarlaların gün gelip satılmasından endişe ediyoruz. Köy gelişmiyor. Evlerimiz de SİT alanında olduğu için tamir edemiyoruz. Evinin önüne gölgelik yaptığı için ağır cezada yargılananlar var" diye konuştu. Bayraktar: "SİT Diye, Bir şey Yapmayalım mı?" Balıkçılıkla geçimini sağlayan Vedat Timuçin de köy limanının yetersiz olduğunu, yeni liman taleplerinin SİT'te takıldığını ifade ederek, "Köyde yaşayanların yarıdan fazlası balıkçılıktan geçiniyor. Fırtınalı havalarda tekneleri koruyacak bir limanımız yok, limana kimin teknesinin gireceğinin kavgası oluyor" ifadelerini kullandı. Köyündeki arazide ev yapamadığı için yakındaki yazlık sitede kirada kaldıklarını belirten Sadık Demir de, köy için belirlenen yeni yerleşim alanında yapılaşmaya bir an önce izin verilmesi talebinde bulundu. |