b>Kıyı Sistemlerinin Değerlendirilmesi için Bilim ve Politikaların Entegrasyonu (SPİCOSA) çerçevesinde Körfez kıyılarının yeniden yapılandırılması ve korunması konuları masaya yatırıldı. Yapılacak çalışma ile Körfez tamamen kirlilikten kurtarılacak. Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı tarafından desteklenen proje, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK-MAM ile birlikte hazırlanıyor.
Projenin tanıtımı amacıyla bugün yapılan toplantıya Vali Gökhan Sözer, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK-MAM Kimya ve Cevre Enstitüsü Müdürü Mustafa Tırıs, bilim adamları, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumların temsilcileri katıldı. SPCOSA Projesi ile ilgili bilgi veren Mustafa Tırıs, çalışmaya AB'nin 120 bin Euro destek verdiğini, 21 ülkeden 51 proje ortağının bulunduğunu söyledi. Tırıs, dünyada tüm sahil kesimlerinde yaşanan sorunlara çözüm üretileceğini ve yetkilerin yeniden belirleneceğini dile getirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 1960'lı yıllardan sonra çarpık yapılaşma ve plansız sanayileşmenin sonucunda kentte büyük bir kirlilik yaşandığını ifade etti. Başkan Karaosmanoğlu, "Bu kentte yaşayanlar olarak büyük ayıp ettik. Yılların ayıbını temizlemek için göreve geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. Kocaeli'nin çehresini değiştirdik. Kentin dört bir köşesine kurduğumuz 8 arıtma tesisi sayesinde daha önceleri kötü kokan, içindeki canlı yaşam yok olan Körfezi yüzülebilir hale getirdik. Biz bilim ışığında, çevreye duyarlı olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Sadece TÜBİTAK ile 23 ayrı projeye imza attık. Kentimizi daha sağlıklı, daha güzel yer haline getirmek için çalışıyoruz." dedi.
Zamanında önlem alınmadı
Kocaeli Valisi Gökhan Sözer ise dünyanın sanayi devrimini tamamladığını belirtirken, sanayileşme döneminde bilinçsizce üretmek ve daha çok kazanmak amacını taşıyanların dünyayı bu hale getirdiğini söyledi. Vali Sözer, "Kirlenen çevremizi ve dünyamızı kurtarmak için çözümler üretilmeye başlandı. Kaybettiklerimizi geri kazanmak için dünyanın her köşesinde bilim adamları çalışmalar yapıyor. Zamanında önlem alınmaması, dünyaya büyük bir bedel ödetti. Kocaeli'de bu sanayileşme hamlesinin bedelini ödedi. Bu çalışmalarla kaybolanları geri kazanırken, yeni bedellerin ödenmesi de önlenmiş olacak" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından projenin tanıtım toplantısına kısa bir ara verildi. Daha sonra devam eden toplantıda İzmit Körfez'inin öncelikli çözümlenmesi gereken sorunları, çözüm önerilerinin konuşulup, tartışılması, çözüme yönelik çalışmaların alternatiflerinin belirlenmesi gibi konular ele alındı. Adeta bir iç deniz konumunda olan Körfez'in dünyada ender görülen bir güzelliğe sahip olduğu ve yapılacak çalışmalarla bu güzelliğin kente büyük değer kazandıracağı belirtildi.
|