2016 Su Yatırımında Altın Yıl Oldu
Antakya'da M.Ö. 3. Yüzyıla...
Bursa'da Bizans Tünelleri Bulundu
Ruslar Türkiye'den 1000 İşçi...
Yenikapı Limanının Devamı Bulundu
Ani Ören Yeri Yakınlarında Bulundu
Kayıp Kane Antik Kenti Bulundu!
EMO, Üçüncü Santralle İlgili...
Kurbağalıdere'ye Çözüm Bulundu
Tripolis'te Bin 900 Yıllık...
Perge'de Son 3 Yılda 13 Heykel Bulundu
Hasankeyf Kazılarında Göbeklitepe’den...
Kuruçeşme'de 'Osmanlı Hamamı' Bulundu
Konya'da Bulunmuştu! Üzerinde Ne Yazdığı Ortaya Çıktı!
Konya'nın 2 bin yıllık geçmişe sahip kaya oyma Lukuyanus Anıtı'ndaki kitabede, at yarışlarının yazılı kuralları olduğu ortaya çıktı.
Beyşehir ilçesinin 18 kilometre doğusundaki Fasıllar Mahallesi, içinde barındırdığı tarihi ve kültürel özellikleriyle dikkati çekiyor. Tarihi Hitit Misthia kentinin üzerinde kurulu mahallede; Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunuyor. Bir dönem Hititlerin en önemli merkezi olduğu bilinen mahalledeki en meşhur eser, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu sanılan "Bereket Tanrısı" adıyla bilinen 72 ton ağırlığındaki Fasıllar Anıtı olarak ifade ediliyor.
"Kurtbeşiği Anıtı" olarak da bilinen bu anıtın 100 metre kuzeyinde, yerden 10 metre kadar yüksekteki tepecikte, kaya üzerine oyulmuş at kabartması bulunuyor. Kaynaklarda "Lukuyanus Anıtı" olarak bilinen bu yapının, Roma-pagan döneminde yapıldığı biliniyor. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. HASAN Bahar, yaptığı açıklamada, anıtın Romalı at binicisi Lukuyanus isimli gencin erken yaşta ölümü üzerine yapıldığını söyledi. Yörede "Atkaya" ismiyle bilinen anıtın çevresinde at yarışlarının düzenlediğini anlatan Bahar, "Burası bir hipodrom. Bu anıt, Lukuyanus adlı Romalı biniciye ait. Bu kişi yarışçıdır. Bu yapıdan da burada at yarışlarının yapıldığını ve at yetiştirildiğini anlıyoruz. Hititler anıtları çevredeki kutsal olduğuna inandıkları dağlar için yapıyordu. Roma döneminde de at yarışları belki bu dağları kutsamak için yapılıyordu." diye konuştu. |