Vatandaş Konutta Senede Yöneldi
Binaların Deprem Riski İnternetten...
Konutlar Mayısta Zamlandı
İstanbul-Ankara Makası Daralıyor
Türkler Bu 5 Ülkeye Akın Akın Gidiyor
Emlak Konut, TOKİ'den Arsa Alacak
Yeni Konutlar Referandum Öncesi Zamlandı
Koleksiyon / TSMD Mimarları...
OSB Çalışanları için 5 Bin...
Yabancı Konut için Referandumu Bekledi
Dakikada 2,5 Konut Satıldı
“Evladiyelik Konut Dönemi Bitti”
Nisanda 114 Bin Konut Satıldı
Konutta Türklerin Gözdesi...
Konut Kredisi Kullanımı Arttı
ABD`de Konut Başlangıçları Düştü
Konutta Üreticilerin Riski Arttı
Konut satışları 2017 yılında da hız kesmedi. Ancak geçtiğimiz yıllara göre tüketiciye daha fazla imkan sunmak zorunda kalan konut üreticileri önemli bir riski de üstlenmiş oldu. İlk çeyrekte kredili satışlar azalırken senetli satışlar yüzde 50'ye dayandı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan ‘Sektör Raporu Mayıs 2017’ sonuçlarına göre, yılın ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında gerileme ve yeni iş iştahında zayıflama yaşandı.
Raporda, 2017 yılı itibarıyla markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranının yüzde 18’e gerilediği, banka kredisi oranının yüzde 35’e, senet oranının ise yüzde 47’ye yükseldiği bilgisi yer aldı. Senetlerin payının yüzde 50’ye yaklaşmasının önemli bir gelişme olduğu sektörde, riski markalı üreticilerin aldığı vurgulandı. Senetli satışlarda riski banka yerine markalı konut üreticisi üstlenmiş oluyor. Düzenli bir şekilde arttı Geçtiğimiz aylarda düzenlenen '20 yıl vadeli' konut kampanyasında inşaat şirketlerinin banka kredilerinde yaşanan zorluk nedeniyle senetli satışa yöneldiği ifade edilmişti. REIDIN ve GYODER tarafından açıklanan 'yeni konut fiyat endeksi' 2016 raporuna göre, geçtiğimiz yıl yapılan konut satışlarında ödeme yöntemi olarak yüzde 33 peşinat, yüzde 33 banka kredisi ve yüzde 34 senet kullanılmıştı. İlk çeyrekte, yapı ruhsatlarında 17,2 gerileme yaşandı Mayıs ayı sonuçlarına göre, yılın ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında gerileme yaşandığı bilgisinin verildiği raporda, inşaatlarda yeni iş iştahında zayıflama görüldüğü tespitleri yer aldı. Rapora göre, alınan yapı ruhsatları 2017 yılının ilk üç ayında, bir önceki yıla göre, bina sayısı olarak yüzde 15, yüz ölçümü olarak yüzde 17,2, değer olarak yüzde 3,6 ve daire sayısı olarak yüzde 11,6 oranında azaldı. Yapı ruhsatı verilen binaların 2017 yılı Ocak-Mart ayları toplamında; yapıların toplam yüz ölçümü 45 milyon metrekare iken; bunun 25,4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı ve 9,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Mevcut inşaat işleri mayıs ayında 10 puan sıçradı Mevcut inşaat işleri endeksinin son 3 aydır önemli bir sıçrama gösterdiğinin belirtildiği raporda, 2017 Mart ve Nisan aylarının ardından mevcut inşaat işlerinin mayıs ayında da önemli bir sıçrama gösterdiğine dikkat çekildi. Buna göre, mevcut inşaat işleri seviyesi mayıs ayında, nisan ayına göre 10 puan arttı. Böylece mayıs ayındaki mevcut işler seviyesi geçen yılın mayıs ayındaki mevcut işler seviyesinin de 7,2 puan üzerine çıktı. Mevsimsellik ile birlikte hızlı bir toparlanma yaşanan inşaat sektöründe, verilen desteklerin de olumlu etkisi görüldü. |