200 Bin Ağacın Kaderini Belirleyecek...
Ege’de Tarım Unutuldu, Her Yer JES Oldu
Söke’de Maden Ocağının ÇED...
Otomobili Fabrikası “ÇED Olumlu”...
Antik Kente JES Tehdidi
Saros'ta İDK Toplantısına Tepki
Aydın'da Jeotermal Eylemi
Aydın'da Şüpheli Koku
JES ve Siyanür Tarım Arazilerini Vuruyor
Değirmendere'de JES Şirketi...
Aydın’da JES için Zeytin Ağaçları...
Aydın Jeotermale Direniyor
Aydın'da Köy Halkı Jeotermal...
Belediye, Yılmazköy’deki JES...
Manisa'da JES Şirketi Çiftçinin...
Kızılcaköy’de JES’e “ÇED Olumlu” Kararı Verildi
Aydın Efeler'e bağlı Kızılcaköy'de yapılmak istenen jeotermal enerji santrali için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. Köylüler “Mücadeleye devam edeceğiz.” dediler.
Aydın’ın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova mahalleleri mevkilerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesine karşı olan Kızılcaköylüler, direnişlerini sürdürüyor. BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; Aydın'da daha önce kurulan JES'ler nedeniyle ağaçların kanser olduğunu, incirlerinin çürüyüp dalından düştüğünü söyleyen Kızılcaköylüler, yanı başlarında bir jeotermal santrali daha istemiyor. Köyün ortasına kurdukları direniş çadırında yaklaşık bir buçuk senedir mücadele eden köylüler, koronavirüs salgını sebebiyle mücadeleye ara vermişlerdi. Yaşanan gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, JES projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı verildiğini ve Aydın Valiliği tarafından kararın halka duyurulması gerektiğini açıkladı. Kararın iptali için Aydın İdari Mahkemesi’ne başvurulacağı öğrenildi.
Avukat Akın Yakan, hukuka aykırı bir karar olduğunu ifade ederek, “Bu alanda büyük bir ölçekte santral yapılırsa Efeler ilçesinin tamamen yok olması ve ekolojik dengesinin bozulması anlamına geliyor. Bu alan bire bir yerleşim alanlarının olduğu bir yer. Birinci sınıf tarım alanları, birinci sınıf sulama alanları ve Aydın’daki merkez ilçenin burnunun dibi. Böyle bir karar olmaz. Salgın sürecinde böyle bir karar alınması da ilginç. Karara itiraz edeceğiz.” şeklinde konuştu. Doktor Metin Aydın da kararın oyalama taktiği olduğunu belirterek, “Toprak koruma kuruluna iki defa girdi. Olumsuz karar verilmesine rağmen dikkate alınmadı. Bu virüs sürecinde tekrar değerlendirme söz konusu oldu. Usulsüz bir şekilde toplanma ve karar verme süreci yaşandı. Böyle olağanüstü bir durumdayken bu kurulları toplayıp kararlar veriyorlar. Yaşadığımız süreç insanların hakkını aramasını engelleyen bir süreç. Fakat her şey bitmiş değil. Biz bu kararı yargıya taşıyacağız. Halkımız sonuna kadar direnmeye devam edecek.” diye konuştu. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |