Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kıyamete 2 Derece Kaldı

Önde gelen bilim adamlarının BM’ye sundukları bir iklim raporuna göre, dünyanın ortalama sıcaklığının 2 santigrat derece daha artması, "kritik eşiğin aşılması" anlamına gelecek ve insanlık için "telafisi mümkün olmayan" sonuçlar doğuracak.

Milliyet Gazetesi
Kıyamete 2 Derece Kaldı

nde gelen bilim adamlarının BM’ye sundukları bir iklim raporuna göre, dünyanın ortalama sıcaklığının 2 santigrat derece daha artması, "kritik eşiğin aşılması" anlamına gelecek ve insanlık için "telafisi mümkün olmayan" sonuçlar doğuracak.

BM’nin talebi üzerine hazırlanan ve bugün kamuoyuna açıklanan 166 sayfalık rapora göre, yeryüzünde ortalama sıcaklık son 100 yıl içinde 0.74 derece arttı. Bu yüzyıl içinde 2 derece daha artması ise, kritik eşiğin aşılması anlamına gelecek.

"Missouri Botanical Garden" Başkanı Peter H. Raven ve Michigan Üniversitesi’nden çevrebilimci Rosina Bierbaum’un başkanlığını yaptığı bir BM paneli tarafından hazırlanan rapor için, 11 ülkeden 18 bilim adamı çalışma yaptı.

Raporda, küresel ısınmanın yol açacağı sonuçlar, "deniz düzeyinin yükselmesi, kuraklık ve hastalık alanlarının dağılımı, iklime bağlı doğal afetler, tarımda, ormancılıkta, balıkçılıkta ve ekonominin diğer alanlarında ortaya çıkacak hasar" gibi başlıklarda, ayrıntılı biçimde ele alınıyor.

"Uygarlığın en önemli görevlerinden birinin, iklim değişikliğinin önüne geçmek olduğunun" kaydedildiği raporda, hükümetlerin "temiz enerji kaynaklarına yönelik yaptıkları araştırmalara harcanan paraları 10 milyarlarca dolar artırmaları ve fosil yakıtlardan uzaklaşmayı teşvik etmeleri gerektiği vurgulandı.

Raporda, temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesi için ABD’nin yaptığı harcamalar örnek verilerek, "Bu ülke, bu alandaki araştırmalara yatırdığı parayı en az 3’e katlamalı" denildi.

Raporda hükümetlerin, kömürle çalışan termik santrallerin yenilerinin inşaatına izin vermemeleri gerektiği gibi tavsiyeler de yer aldı.

Çevre mültecileri
Raporda, BM’nin de, "çevre mültecilerine" hazır olması gerektiği de belirtildi.

Deniz düzeyinin yükselmesinin yaratacağı ve özellikle kıyı bölgelerinden taşınacakların oluşturacağı çevre mültecilerinin 10 milyonlarca kişiyi bulabileceğinin belirtildiği raporda, yeni binaların, deniz düzeyinin en az 1 metre üzerindeki bölgelerde yapılmasının teşvik edilmesi gerektiği de kaydedildi.

Raporda, uluslararası hukukta bugün yalnızca "siyasi mültecinin" tanındığı ve bu kesime belirli bir statü verildiği belirtilerek, "çevre mültecisinin" de tanımının yapılması gerektiği vurgulandı.

Amazonlar yok olabilir
Öte yandan, Küresel ısınmanın Amazonlar’a da yıkıcı etkilerinin olacağı bildirildi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan, Çevre Bakanlığı’nın yayımladığı rapor, Brezilya’da 2100’e dek sıcaklığın ortalama 4 derece artabileceğini ortaya koydu.

En kötümser tahmine göre Amazon bölgesinde sıcaklık 8 derece artabilir, bu da "savanadaki bakir ormanın değişimine" neden olabilir.

Araştırmacılardan Jose Marengo, "dünyanın akciğerleri" olarak bilinen Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarına ileride bu benzetmenin yapılamayacağını, küresel ısınmanın sonucu olarak bölgenin karbondioksidin yayıldığı bir bölge durumuna gelebileceğine dikkati çekti.

Brezilya’daki diğer bölgelerin de küresel ısınmadan nasibini alabileceğini belirten araştırmacılar, 100 yıl içinde yarı kurak olan kuzeydoğunun kurak duruma gelebileceğini, nüfusun yüzde 25’inin, yani 42 milyon kişinin yaşadığı kıyı bölgelerinde deniz düzeyinin yarım metre artabileceğini vurguladılar.

Araştırmaya göre Rio de Janeiro bölgesi de "en fazla tehdit altında olan" bölgeler arasında bulunuyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kiyamete-2-derece-kaldi_52231.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!