Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Kesiyoruz ama Dikiyoruz’ Savunması Kabul Edilemez

Ağaç dikimiyle ilgili “Cumhurbaşkanı’na doğru bilgi verilmediğini” söyleyen Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, “Ormanlarımız parçalanıyor. Kesim için adım atarken 5 kez düşünün!” dedi.

yapi.com.tr
‘Kesiyoruz ama Dikiyoruz’ Savunması Kabul Edilemez

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1924'de Türkiye Ormancılar Derneği kuruldu. Bu, Atatürk'ün ormanlara, doğaya verdiği önemi de gösteriyordu. Günümüzde ise “orman talanını önlemek” için eylemler eksik olmuyor. Vatandaş, ormanını, doğasını Devletten koruyor noktasına gelindi.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Orman Mühendisi Ahmet Hüsrev Özkara, Devlet yetkililerinin ormanlarla ilgili yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“Bir tarafta geleceğini düşünen çevresini, doğasını korumak isteyen insanlar, diğer tarafta kısa günün karı olarak ormanlarımızın elden çıkmasına  neden olabilecek gerekçeler üretmeye çalışan, olaya sadece rant açısında bakan, ‘İhtiyacımız var; çıkarmak zorundayız' dayatmasıyla karşı karşıyayız." diyen Özkara, "Akbelen'deki yaşayan insanların çığlığı ülkemiz açısından önemli bir uyarıdır. Sadece Akbelen'de yaşananlar için değil ülkemizdeki orman varlığına dönük yaklaşık 20 yıldır AKP iktidar sürecinde yaşanan yerin altını üstüne getirmek suretiyle taş ocakları, maden ocakları değişik kullanımların bir arka bahçe gibi ormanlarda değerlendirilmesinin sonucunu ortaya koydu. Bu tepkiler, insanların yaşadığı ortamdan vazgeçmeyeceğini göstermesi, siyasi iktidarın da kendine çeki düzen vermesine neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İktidar yetkilileri, tepkileri göğüslemek için, “Kesiyoruz ama dikiyoruz” diyor. Özkara, bu savunmayı ormancıların nasıl karşıladığını ise şöyle açıklıyor:

“Bu sığ bir yaklaşımdır. Maden ve taş ocaklarının işletildiği sahalar elden çıkan sahalardır. Bunların iyileştirilmesi mümkündür. Bunun çok maliyetli olduğunu sıkça vurguluyoruz. Bu durumda eko sistemin yeniden oluşması çok zor. Yıllık yaklaşık 35 bin hektar civarında bir ağaçlandırma söz konusu. 20 yılda 700 bin hektara tekabül eder. Resmi açıklamalara göre söz konusu artış ise 3 milyon. Peki nerede bu 2 milyon 300 bin hektar? Demek ki sayın cumhurbaşkanına doğru bilgi verilmiyor. Kamuoyuna farklı bilgiler veriliyor."

"Dikildiği belirtilen fidan sayısıyla ilgili iş dalga geçme noktasına geldi. İnsanlara böyle genel geçer laflarla ‘kesiyoruz ama şu kadar fidan diktik' gibi açıklamaların gerçekleri bilenler için bir anlamı ve karşılığı yok. Yılda 40 bin hektara yakın saha maden, taş ocağı, enerji nakil  hatları, katı atık aklınıza gelecek her bir faaliyete açık. 40 bin hektar 400 bin dönüm saha her yıl ülkemizde delik deşik ediliyor. Allah aşkına bunu kim takip edecek? Böyle bir kadro, yapı yok, denetimi gerçekleştirecek personel yok. Kesim yapılan alan her yıl artıyor. Örneğin 2022'de, ormanlardan 32 milyon metreküp ağaçlar kesildi, çıkarıldı. 32 milyon metreküp içerisindeki adetlere saydığınızda bunun çok üzerinde bir adet ağaç kesildi.”

4Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf:AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/kesiyoruz-ama-dikiyoruz-savunmasi-kabul-edilemez_199041.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!