Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kesintisiz Yerleşim Yeri Küllüoba

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi yakınlarında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Efe başkanlığında 10 yıldır sürdürülen kazılarda bölgenin M.Ö. 4 bin ile 2 bin dönemine kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlendi.

NTV-MSNBC
Kesintisiz Yerleşim Yeri Küllüoba

skişehir’in Seyitgazi İlçesi yakınlarında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Efe başkanlığında 10 yıldır sürdürülen kazılarda bölgenin M.Ö. 4 bin ile 2 bin dönemine kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlendi.

Prof. Dr. Efe, Yenikent Köyü’ne 1300 metre uzaklıkta yer alan Küllüoba Höyüğü’nde 10 yıldır sürdürdükleri kazılarda, Geç Kalkolitik (M.Ö. 4. binyıl ortaları) ve Orta Tunç Çağı başlarına (M.Ö. 2 bin yılları) kadar kesintisiz yerleşim yeri olduğunun saptandığını söyledi.

Etrafı surla çevrili kalenin yerleşim planının büyük oranda ortaya çıkarıldığını anlatan Prof. Dr. Efe, “Bu yıl yapılan çalışmalar büyük oranda bölgede Saray 2 olarak adlandırılan yerde yoğunlaştırıldı. Dönemi için anıtsal olarak nitelendirilebilecek bu saray 31 metre uzunluğunda bir megaron ve ona kuzeyden bitiştirilmiş çok odalı bir müştemilattan oluşuyor. Megaron’a hizmet eden müştemilatı oluşturan mekanlar içinde ocak, fırın ve silo gibi iç mimari öğeler söz konusudur” diye kaydetti.

BÖLGEDE ŞEHİRCİLİĞE DOĞRU GİDEN GELİŞME

Prof. Dr. Efe, burada 7 küp ile kerpiç duvarın içinde adak eşyası olarak bronzdan bir baltanın ele geçirilmesinin sarayın önemini vurguladığını belirterek, “Küllüoba Höyüğü’nde İlk Tunç Çağı’nın ikinci döneminde, etrafı surla çevrili olduğu yukarı şehrin varlığı ve içinde kamusal işlevlerinin bulunması olasılığının yüksek olduğu 2 saray yapısının yer alması, bölgede şehirciliğe doğru giden gelişmenin ilk işareti olarak değerlendirilebilir” dedi.

BÖLGE, KESİNTİSİZ YERLEŞİM YERİ OLARAK KULLANILIYORDU

Bu yıl höyüğün doğusundaki tarlalarda yapılan çalışmalar sonucu aşağı şehre ait evlerin kalıntılarının açığa çıkartıldığını anlatan Prof. Dr. Efe, “İlk Tunç Çağı’nın ikinci bölümünün sonlarından itibaren kervan yolunun üzerinde yer alan Küllüoba’da ortaya çıkarılan buluntular bölgenin kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanıldığı tezini destekliyor” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kesintisiz-yerlesim-yeri-kulluoba_32106.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!