b>İstanbul Zeytinburnu’nda 5 katlı Huzur Apartmanı’nın çökerek 2 kişiye mezar olması, uzun süredir Meclis’te bekleyen Dönüşüm Alanları Tasarısı’nın yasalaşma sürecine doping oldu. Bayındırlık Bakanı Faruk Özak’ın da "Kısa sürede yasalaştırılacak" dediği tasarı, İstanbul başta olmak üzere, afet (deprem, sel vb...) riski taşıyan alanlar ile doğal, tarihi ve kültürel çevre alanlarının iyileştirilmesi için dönüşüm alanları oluşturulmasını öngörüyor.
Sistem nasıl işleyecek? Tasarıya göre, 12 Ekim 2004 tarihinden önce dönüşüm alanında inşa edilen gecekonduların sahiplerine, dönüşüm alanında oturanlara veya kiracılara, başka yerlerde konut tahsis edilecek. Konutların bedeli de, 20 yılı aşmayacak şekilde vadelendirilerek tahsil edilecek. Mart ayında Meclis’te yasalaşması beklenen tasarı, özetle şu hükümleri içeriyor:
Alan belirleme: Belediyeler, kaçak yapıların yoğunlaştığı alanlarda ya da kendi belirleyecekleri bölgelerde, genişliği 50 bin metrekareden az olmamak üzere, dönüşüm alanları ilan edecek.
TOKİ işbirliği: Dönüşüm alanları konusunda geniş yetkilerle donatılan belediyeler, gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra projeyi uygulama aşamasında TOKİ ile işbirliğine gidecek.
Kaynak bulma: Her proje için bir bütçe oluşturulacak. Yurtiçi kaynakların yanı sıra yurtdışından da kaynak sağlanabilecek. Projeler için gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) kurulabilecek veya bu tür şirketlerle ortaklığa gidilebilecek.
Satış geliri: Projeye finansman sağlamak amacıyla mevcut hak sahiplerinin konut ve işyerlerine ek olarak yapılacak diğer konutlar veya alışveriş merkezleri satılarak gelir sağlanacak. Firmalara inşaat işleri kat karşılığı verilebilecek.
Takas imkanı: Dönüşüm alanlarındaki projeye uymayan yapılar yıkılacak ve sahiplerine kamulaştırma bedeli ödenebileceği gibi arsası belediyeye ait başka bir arsayla takas edilecek. İsteyen bina sahiplerine ise projeden ücretsiz konut veya dükkán verilecek. Gerekirse inşaat bitinceye kadar konut tahsisi ya da kira yardımı yapılacak.
|