'Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi' kapsamında Danıştay Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Çevre Hukuku Konferansı'nın açılışına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusunda özellikle yargı tarafından böyle bir konferansın düzenlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşüm ve afet riski konusunda yeni çıkarılan yasa hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından kentsel dönüşümü Türkiye'de dalga dalga yaymaya çalıştıklarını anlattı.
"Yargıdan şikayet etmeyeceğim"
Yargıya ve özellikle Danıştay'a konuyla ilgili bilinci artırma konusunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür eden Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusunun yargı kanadının da kuvvetlendirilmesi ve yargı tarafından da sahiplenilmesinin önemine işaret etti. Kentsel dönüşümün çok zor olduğunu, bu bilincin bilgi birikiminin geliştirilmesiyle artırılacağını belirten Bakan Bayraktar, ''Şimdi Melih Bey belki yargıdan çok şikayet eder, ama ben etmeyeceğim. Hem TOKİ Başkanlığım sırasında, hem de Bakanlığım sırasında yargıdan tarafsız bir bakış ve yardım gördüm'' dedi.
''Bu bir inşaatçılık değil''
Kentsel dönüşümle insanların konforunu artırmayı, vatandaşları afetten korumayı, şehirleri güzelleştirmeyi amaçlayarak, büyük bir seferberlik içine girdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, Türkiye'nin afet riski gibi bir gerçeği ve daha önce yaşanan deprem travmaları varken artık herkesin elini başına koyup daha iyi düşünmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Bayraktar, ''Bu bir inşaatçılık değil. İnsanlar, 'evlerimizi yıkmayın', 'bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm' diyorlar. Özellikle ifade etmek istiyorum. Bu iş, vatan eksenli bir meseledir. Bu iş insanlarımızın yaşama, can, hayat hakkını eksenine koyan bir meseledir. Onun için bu devletin, bu siyasi iradenin veya bu işle uğraşanların rant elde etmesi tamamen kefen soyuculuğudur. Böyle bir şeyi insan olan, izanı olan hiç kimsenin düşünmesi söz konusu değildir'' diye konuştu.
"Ajitasyon, provokasyon oluyor"
Devletin sosyal devlet olması gerektiğini dile getiren Bakan Bayraktar, ''Fakir fukaraya, ihtiyacı olup da ev alacak parası olmayan insanlarımıza ev yapma önceliğimiz var. Buna gayret edeceğiz ve bütün bu imkanlar olanaklar içerisinde yapmak istediğimiz şudur, biz istenmeyen hiçbir yerde kentsel dönüşüm yapmayacağız. Çünkü ajitasyon, provokasyon oluyor. Bu işin önüne engel koyuyorlar. Biz de dedik ki gönüllülük, razı olma, başarılı, hazırlıklı belediyeler neredeyse biz orada yapacağız''.
Yasanın uygulanması sürecinde Danıştay'ın kapısını çok 'aşındıracak' gibi gözüktüklerini söyleyen Bakan Bayraktar, ''Gelişmiş ülke olma yolunda bir gayret sarf ederken kentsel dönüşümü de mutlaka bitirmemiz lazım. Bu iş zorunludur, kaçınılmazdır. Çok zor bir iştir, uzun soluklu bir iştir, herkesin destek vermesi gereken bir iştir. Bütün bunlara rağmen biz hükümet olarak üzerine basa basa ifade etmek istiyorum. Zorla bu işi yapmayacağız'' dedi. Başta büyükşehirler olmak üzere özellikle afet riski yüksek şehirlerde bu işe başlanması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, devlet, hükümet ve özellikle bakanlık olarak bu işe ''sekiz elle'' sarıldıklarını söyledi. Belediyelerin de bu işe alıştırılması gerektiğini dile getiren Bakan Bayraktar, ancak bazı belediyelerin siyaseten bu işe çekimser davrandıklarını kaydetti.
Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:
''Mahkeme kadıya mülk değil, kaybedeceğiz seçimi ama bunu yapacağız. Başbakanımız da bunu söyledi. Bakan olarak, bu işin en sorumlu kişisi olarak herkese yalvarıyorum, herkesten rica ediyorum. Bu işe sarılmamız lazım ama kırmadan, dökmeden, vatandaşımızı incitmeden. Fakir fukaraya, garip gurabaya ev yapacak bir pozisyon imajını vermek suretiyle.''
|