Yüksek Binalara Yeni Uygulama
'Kentsel Dönüşüm Kanser Tehlikesi...
Kentsel Dönüşümde Hafif Çelik...
45 Bin Binaya Risk Tespiti...
2 Milyon Kişi Kentsel Dönüşümden...
”Kentsel Dönüşüm Ankara’dan Olmaz”
Kentsel Dönüşüme ‘Maketli’ Çözüm
Hatice Kolçak, “Kentsel Dönüşümün...
Dönüşümde Evsiz Kalma Endişesi...
İşte Kentsel Dönüşümün En Hızlısı
"Kentsel Dönüşüm Projeleri...
İzmir’in Dönüşüm Röntgeni:...
Bakan: Bu İşin Geri Vitesi Yok
Bakandan Kentsel Dönüşüm için...
Kentsel Dönüşüme Kamu Spotu!
"Müteahhitler Riskli Alan...
Dönüşüme Tek Başına Direniyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımları Arttı
Ankara Elmadağ'da Kentsel...
İstanbul'a Yeni Kentsel Dönüşüm...
Isparta'da Kentsel Dönüşüm Başladı
Kentsel Dönüşüme Daha Fazla Direnemedi!
Kentsel Dönüşüme ‘Yüksek Bedel’ Tepkisi
Kentsel Dönüşümde Sıra Köylerde!
AYM'den "Kentsel Dönüşüm"e Kısmi İptal!
Kentsel Dönüşüm Sürecinde Bina Yenileme
Kentsel Dönüşüm Kiralık Ev Bırakmadı
Kentsel Dönüşüm Ev Kiralarını Artırdı
Sinpaş'tan 3 Milyar Liralık...
Yeni Yargı Paketi Kentsel...
Kentsel Dönüşüm İflas Etti
"Kentsel Dönüşüm 'Kendin Yık-Yap'...
Bu Kentsel Dönüşümde de "Roman" Yok!
Garanti’den 'Kentsel Dönüşüm Hattı'
Kentsel Dönüşüm Yıkımlarına Talip Var!
Kentsel Dönüşümde Yasa Halka Ama Uygulama Ranta
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara’da yaptığı imar planlarını ağır bir dille eleştiren BBP’li Meclis Üyesi harita mühendisi İbrahin Uyar, “Rant meselesi olunca çözüm yolu hemen bulunuyor ancak konu vatandaşın mağduriyeti olunca ağırdan alınıyor” dedi.
Hürriyet'ten Doğahan Giritlioğlu'nun haberine göre, Başkent’te son dönemde eski binaların yıkılarak yenilerinin yapılmasına karşın genel bir planlama olmadığı için geçmiş hataların yinelendiğini savunan BBP Ankara Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi ve harita mühendisi İbrahim Uyar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisini Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle paylaşmalı. Eski binaların yıkılıp yerine yenileri yapılırken genel bir planlama yapılmalı. İçerisinde sosyal donatı alanlarının parkların olduğu kent kimliğine uygun yenileme yoluna gidilmeli” dedi.
Hem kentsel dönüşüm projelerinde hem de eskiyen binaların yenilenmesinde vatandaların yeterince bilgilendirimediğini savunan Uyar şunları söyledi: “Risk altındaki yapıların yenilenmesine imkan sağlayan ve 2012’de çıkan yasa kapsamında yenileme yapılıyor. Ancak parsel bazında yani lokal uygulamalar yapıldığı için eski binalar sadece yenileniyor ancak yol genişletilmesi, otopark ya da sosyal donatı alanlarıyla ilgili sorunlara çözüm aranmıyor. İşbirliği ile sorun çözülebilir Ankara’nın göbeğinde Akpınar Mahallesi’nde yakın zamanda heyelan yaşandı. Yeni yapılan binalar olmasına rağmen genel bir planlama yapılmadığı için müteahhitler denetimsiz şekilde binalar inşa etti. Bu yasa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akpınar sorunu çözmesine olanak sağlıyor. Bakanlık Büyükşehir ve Çankaya Belediyesi’yle işbirliği yaparak bu sorunu çözebilir. İnsanlar evi yıkıldığı anda kazandığı haklarla ilgili kesin bilgi sahibi olmalı. Yeterince bilgilendirildiğinde haklarının devlet güvencesinde olduğunu bilmeli. Rant olunca çözüm bulunuyor Yasa çıkmasının üzerinden 2 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen Ankara’da bakanlık ile belediyelerin ortak yaptıkları bir tane proje yok. Halbuki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimlerle işbirliği içinde olsa Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak gibi daha çok eski yapılaşmanın olduğu ilçelerdeki yenilemeler sonucunda kent kimliği öne çıkabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasalarla kendine verilmiş hakları Ankara’nın problemlerine çözüm bulacak ciddi projelerde kullanmazken, söz konusu şahıslar olunca hızla proje geliştirebiliyor. Örneğin bir kaç ay önce ODTÜ yolu olarak bilinen Malazgirt Bulvarı’nın hemen üzerindeki Karakusunlar Mahallesi’nde spor alanı olarak kullanılan yaklaşık 13 dönümlük alan 20 kat yoğunluk artışı ile konut ve ticari alan haline getirildi. Üzülerek söylüyorum, mesele şahıs ve rant meselesi olunca çözüm yolu hemen bulunuyor ancak vatandaşın mağduriyeti olunca ağırdan alınıyor." Belediyelerin kaybı büyük Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın ardından belediyelerin ciddi anlamda gelir kaybına uğradığının da altını çizen Uyar şöyle konuştu: “Belediyeler Çevre ve Şehicilik Bakanlığı’nın izin verdiği projelerin içinde olamadığı gibi ciddi gelir kaybına da uğruyor. Mamak Belediyesi geçen yıldan daha çok ruhsat vermesine rağmen geliri 4 buçuk milyon azaldı. Yasa müteahhitin önünü açarken, vatandaş mağduriyetleri açıyor. Eğer Bakanlık yetkisini belediyelerle paylaşmazsa önümüzdeki dönemlerde Akpınar’da ya da Mamak’ta yaşanan heyelanların benzerlerinin yaşanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırız” |