Mamak'ta Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Küçükçekmece Meydanı İşte...
İstanbul’da 100 Bin Bina Yıkılacak
"Kentsel Dönüşüm Rantsal Bölüşüm...
Kentsel Dönüşüm Ücretine Protesto
“Dönüşüm, Mahalle Kültürünü...
Avcılar'da Olaylı Yıkım!
"Böyle Acımasız Yıkım Görmedim!"
"Vize Uygulansaydı Kentsel...
"Bilimi Dönüşüm Alanlarına...
"Kentsel Dönüşüm, Uzun İnce Bir Yol"
800 Bin İstanbullu’ya Göç Yolu Gözüktü!
"Riskli Binalar Raporu" Korkuttu
Kentsel Dönüşüme Avrupalı İlgisi!
“Şablonlaşan Kentsel Dönüşümden,...
“Halk Kentsel Dönüşüme Hazır” mı?
Kentsel Dönüşüme “Ne Yapmalı?”
Bursa'da Kentsel Dönüşüm Başladı
“Kentsel Dönüşüm Toplumsal Yıkımlar Yaratacak”
Gediz Üniversitesi, kentsel dönüşümü masaya yatırdı. Riskli alan ilan edilecek bölgelerde yaşayan mülk sahiplerinin ve kiracıların evsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğu görüşü savunularak, yeni göç dalgaları ve toplumsal yıkımlar yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Hukuk Araştırmaları Merkezi, "Kentsel Dönüşüm ve Etkileri" paneli düzenledi. İzmir Adliyesi’ndeki oturum, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik başkanlığında gerçekleşti.
Panele, Gediz Üniversitesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Sezer, Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatma Neval Genç ile Mimar Talat Ulusoy konuşmacı olarak katıldı. CHA'nın haberine göre, katılımın yoğun olduğu gözlenen etkinlikte, kentsel dönüşüm hukuki, mimari, şehirleşme ve toplumsal yönden masaya yatırıldı. "Mülksüzlerin ne olacağı düşünülmeli" Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik, şehirleri kaçak ve çürük yapılardan kurtaracak, vatandaşı da afet tehlikesinden uzaklaştıracak yıkımların, toplumsal yıkımları da beraberinde getirme riskinin bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Çelik, riskli alan ilan edilecek bölgelerde yaşayan dar gelirlilerin, özellikle de kiracıların zor durumda kalacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Sadece İzmir’de bu durumda 300 bin kişinin olduğu öngörülüyor. Bu insanları, mevcut yaşam alanlarından koparırsak düşük gelirleriyle hayata tutunmaları güçleşecek. Bu yüzden iç göç yaşanabilir, bir soruna çözüm bulunurken, yeni sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Kentsel dönüşüm alanlarında oturan mülksüzlerin ne olacağı düşünülmeli, buna göre mutlaka yeni düzenleme yapılmalı.” "Kanun toplumsal açıdan yeniden gözden geçirilmeli" Doç. Dr. Yasin Sezer, oturdukları evleri yıkılacak kiracıların yanı sıra bina sahiplerinin de mağdur olacağını belirtti. Sezer: “Yıkılacak yapıların değeri düşük. Taşınacakları yeni evlerle arada ciddi değer uçurumu olacak. Bu fark vatandaşın gözünü korkutuyor. Çoğu kişi bunu karşılayacak güçte değil, kanunda da herhangi bir çözüm yok. İnsanlar evsiz kalma tehlikesi yaşayacak, belki de çaresizlikten tekrar göç edecek. Kentleri dönüştürürken, sosyolojik yıkımlara yol açılabilir. Mevcut kanun, toplumsal açıdan yeniden gözden geçirilmeli” dedi. Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, katılımcılara plaket vererek teşekkür etti. Prof. Dr. Özekes, İzmir, İstanbul başta olmak üzere şehirlerin siluetini değiştirecek köklü bir proje olan kentsel dönüşüme katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti, “Burada konuşulanların, yapılan uyarıların başarı şansını artıracağına inanıyoruz” dedi.
|