"Kentsel Dönüşüm Kapsamında Tartışılması Gereken Temel Konu, 'Finansal Boyut'tur"
Gayrimenkul Zirvesi 2012'nin ilk oturumu, "Yaşamda Dün, Bugün, Yarın: Kentsel Dönüşüm" başlığı altında, Doğan Media International Başkanı Nuri M. Çolakoğlu’nun oturum başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirildi.
Çolakoğlu’nun giriş konuşmasının ardından 'kentsel dönüşüm' olgusunu kentliler tarafından nasıl yorumladığı hakkında fikir veren bir kısa film salonda bulunan izleyicilerle paylaşıldı.
Oturumun ilk konuşmacısı GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, öncelikle insanların 'kentsel dönüşüm' konusunda kaygılı olduğuna dikkat çekti. Kentsel dönüşüm kavramının çok geniş kapsamlı bir kavram olduğunu anlatan Gokçe, kentsel dönüşümün mali boyutuna da değindikten sonra kamu, özel ve STK işbirliğine vurgu yaptı. Kentsel Strateji Kurucu Ortaklarından Faruk Göksu ise 'Kentsel Dönüşüm'ün gayrimenkul geliştirme olmadığını, kamu desteği gerektiren toplumsal ve ekonomik bir iyileştirme olduğunu anlattı. "Bana göre Kentsel Dönüşüm 'uzlaşma' demektir" diyen Göksu, kamu, STK ve yerel halkın uzlaşmasının bu süreçte bir gereklilik olduğunu aktardı. İstanbul için değer, risk, yoksunluk alanları, yoksulluk alanları, yoğunluk ve siluet analiz haritalarının yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Göksu, imar hakları transferi ve satışının da gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı. Tabanlıoğlu Mimarlık Yönetici Ortağı Melkan Gürsel Tabanlıoğlu da her şeyden önce büyük bir değişim ve dönüşümün mevcut olduğunu belirtti. Dönüşüm projelerini sosyal bir perspektiften değerlendirmek ve kente zenginlik katacak unsurlar olarak düşünmek gerektiğini ifade eden Tabanlıoğlu, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından geliştirilen projelerden de bahsetti. Bina bazında dönüşümlerin binanın çevresinde bulunan alanın da dönüşümünde etkili olduğunu vurgulayan Tabanlıoğlu, bu tip binaları 'iyi virüsler' olarak nitelediğini ifade etti. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar sözlerine İstanbul’un kentleşme ve yapılaşma sürecinden bahsederek başladı. Devletin vatandaşını yıllar boyunca şımarttığını iddia eden Birpınar, depremin faydalı bir afet olduğunu, düşmanlığın anlamsız olduğunu ve esas düşman olanın çarpık yapılaşma olduğunu söyledi. Bu kapsamda "Van Depremi, kentsel dönüşüm bilinciyle yeniden yapılanma için büyük bir imkandır" diyen Birpınar, gelecek dönemde Kentsel Dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştirmeyen belediyelerin seçimlerde olumsuz sonuç elde edeceğini savundu. Oturumun son konuşmacısı Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, kentlerin yeniden inşasının ve Kentsel Dönüşüm konusunun bir bütün olarak ele alınmasının çok önemli olduğunu belirtti. Güldağ, ekonomik boyut anlamında yasa ile tartışılması gereken temel konunun 'finansal boyut' olduğunu, oturumun başında paylaşılan kısa filmde vatandaşların söylemlerinde "Ama bizi borçlandıracaklar" ifadesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Güldağ, Kentsel Dönüşümün bir müdahale olduğunu ve bu nedenle de söz konusu müdahalenin insanları mağdur etmemesi gerektiğini anlatarak konuşmasını tamamladı. |