Elektronik ücret toplama, araç takip, gerçek zamanlı yolcu bilgilendirme, planlama ve araç içi kamera güvenlik gibi akıllı ulaşım sistemleri konusunda 17 yıl önce hizmet vermeye başlayan Kentkart, bugün yurtdışında 12, Türkiye’de de 23 ilde toplamda 10 ülke 35 şehirde faaliyet gösteren bir büyüklüğe ulaştı. Dünya Gazetesi'nden Ahmet Usman'ın haberine göre, geçen yıl Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına girmeyi başaran Kentkart, bu yıl da Ulaşımda Akıllı Sistemler Ürün Karması Stratejisi 2015 Avrupa Liderlik Ödülü’nü kazandı.
“Yüzde 45'e yakın pazar payına sahibiz”
Toplu taşımaya hatasız, akıcı ve sürdürülebilir olma niteliklerini kazandırmak amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Kentkart Uluslararası Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tunga İşçimen, “Aradan geçen 17 yılda onaylı Ar- Ge Merkezi’mizle sektörde bir ilki başardık. Şu an Türkiye’de araç sayısı bazında yaklaşık yüzde 45’e yakın bir pazar payına sahibiz. 2014’te yüzde 108 büyüme hızıyla TEPAV ve Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 firması arasına girdik. 2012’de de tüketici elektroniği dalında Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 firması arasına girmiştik” dedi.
Kuruluştan bu yana 12 bin araçla, 40 bin donanım ürünüyle yıllık 1,8 milyar yolcuya, günlükte 7,5 milyon işlem sayısına ulaştıklarını vurgulayan İşçimen, “Türkiye sınırlarının ötesine geçerek global ölçekte A’dan Z’ye tüm toplu taşıma ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak entegre çözümler sunuyoruz. Sistem bileşenlerini donanım ve yazılım olarak kendimiz üretip, geliştiriyoruz. Bununla kalmayıp, toplu taşıma idareleri adına bu sistemlerin 7/24 bakım ve işletmesini de sağlıyoruz. İş modelimiz bugün 10 ülkede 35 şehirde kullanılıyor. Teknolojiyi ve ulaşımı entegre bir şekilde yolcuların hizmetine sunuyoruz. Örneğin; Kent Mobil uygulamamızla yolcular akıllı telefonları üstünden bulundukları ili seçerek kart işlemleri veya yolcu bilgilendirme işlemlerinden yararlanabiliyorlar” diye konuştu.
“Sektörde farklı uygulamalara imza attık”
Geliştirdikleri en önemli uygulamalardan birinin nakit kullanımını ortadan kaldıran ön ödemeli temassız akıllı kartlarla elektronik ücret toplama sistemi olduğunu belirten İşçimen, “Dünyada bir ilk olarak gerçekleştirdiğimiz Entegre Elektronik Ücret Toplama ve Otomatik Araç Yönetim Sistemleri ile toplu taşıma şirketlerinin gelir kayıplarının ortadan kaldırılması için gerekli tüm çözümleri tek bir cihaz kanalıyla sunuyoruz. EMV Sertifikalı KentTablet Validatör uygulamaları ile sektörde farklı uygulamalara imza attık” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 250 kişilik bir ekiple faaliyet gösterdiklerini vurgulayan İşçimen, “Her geçen gün yatırımlarımız ve hizmet verdiğimiz kurum ve belediye sayısı artıyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de referanslarımız arasına girdi. Yaklaşık 2.5 milyon kişinin yaşadığı Bakü’nün ulaşım otoritesi Bakü Bus’a ait 300’ü aşkın otobüste Kentkart’ın ücret toplama, araç içi yolcu bilgilendirme ve araç içi kamera sistemleri kullanılmaya başlandı. Şehirdeki tüm ulaşım kartlarının satışını yapan, para üstü veren, çoklu dil seçeneği olan, dokunmatik, korumalı camlarla üretilen ve kredi kartı destekli modülle upgrade olabilecek insansız dolum makineleri Bakü’de hizmet veriyor. Sistem, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in denetimi ve görüşleriyle hizmete açıldı” diye konuştu.
Manisa'dan sonra farklı illere de yönelecek
Organizasyonel yapılarının sürekli büyüdüğüne dikkat çeken İşçimen, “Yazılımlarımız tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirip, uygulamaya koyuluyor. Çok yakın zamanda Manisa’da NFC telefonlarla ‘Akıllı Telefonlarınızı Kentkart’a Dönüştürün’ sloganıyla sunduğumuz Mobilkentkart ile toplu ulaşımda cep telefonu ile ödeme dönemini başlattık. Bu yıl bu hizmetimizi farklı illerde de hayata geçireceğiz. Özellikle yakın zamanda çok önemli projelerin olacağına inandığımız; Railway Sistemleri ve projeleri için tüm özel ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak adına yazılımsal ve donanımsal olarak proje yapmaya hazırız. Bu çalışmalara hem yurtiçi hem yurtdışı olarak bakabilmek şirketimizin en önemli ayrıcalığı. Bugün Türkiye genelinde 23 ilde akıllı ulaşım sistemleri uyguluyoruz. 10 ülkede sistemlerimiz çalışıyor. Her yıl ulusal ve uluslararası anlamda pek çok fuara katılıyoruz, sektörümüzde olup biten operasyonları ve çalışmaları yakından takip etmek en büyük hedeflerimiz arasında”açıklamasını yaptı.
|