Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kazdağı’ndaki Altın Madeninde Kamu Yararı Yok

Cengiz Holding’in Kazdağı’ndaki altın madenine açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Raporda, madenin zararlarına dikkat çekildi, kamu yararı bulunmadığı belirtildi.

yapi.com.tr
Kazdağı’ndaki Altın Madeninde Kamu Yararı Yok (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Kazdağı’nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın-bakır madenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişiler maden işletmesinin kamu yararına olmadığını belirten raporlarını mahkemeye sundular.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, Hacıbekirler köyü yakınlarındaki Truva Bakır Maden İşletmeleri AŞ tarafından yapılması planlanan Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisine ilk açılan davada ÇED Raporu iptal edilince şirkete Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2009/7 Genelgesi uyarınca ikinci bir ÇED olumlu raporu düzenlenmişti. Bu son ÇED Raporuna Çan Çevre Derneği, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege Ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 91 yurttaş tarafından açılan davada mahkeme tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesinin raporu davanın görüldüğü Çanakkale 1. İdare Mahkemesine ulaştı.

Orman, jeoloji, maden, harita ve çevre mühendisliklerinin yanı sıra arkeolog uzmanın da yer aldığı bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda bazı uzmanlar ÇED’in uygun olduğu yönünde görüş belirtti. Ancak özellikle hidrojeoloji, jeoloji ve orman uzmanı bilirkişiler, raporda maden faaliyetlerinin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunması nedeniyle kamu yararına olmadığı, orman alanları artıyor diyerek maden tahsislerine gerekçe oluşturulmaya çalışılmasının doğru olmadığı ve entegre su taşıma projesinin bazı parçalarının ÇED raporunda yer almadığı gibi gerekçelerle olumsuz görüş bildirdiler.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdagindaki-altin-madeninde-kamu-yarari-yok_203334.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!