Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Karbon Hedefleri Teknik Olarak İmkansız'

Londra merkezli Makine Mühendisleri Kurumu (IMeche) tarafından hazırlanan bir raporda, İngiltere'nin tüm mühendislik kapasitesi, karbon salımını azaltacak teknolojiler için seferber edilse bile karbon salımı hedeflerinin gerisinde kalınacağı sonucuna vardı. Raporda, İngiltere için geçerli olan bu sonucun, sanayileşmiş ülkelerin çoğu için geçerli

NTV
'Karbon Hedefleri Teknik Olarak İmkansız'

Londra merkezli Makine Mühendisleri Kurumu (IMeche) tarafından hazırlanan bir raporda, İngiltere'nin tüm mühendislik kapasitesi, karbon salımını azaltacak teknolojiler için seferber edilse bile karbon salımı hedeflerinin gerisinde kalınacağı sonucuna vardı. Raporda, İngiltere için geçerli olan bu sonucun, sanayileşmiş ülkelerin çoğu için geçerli olduğu da söyleniyor.

Kurum, İngiltere'nin, yasal yükümlülük gereği karbon salımı düzeyini 2050 yılına kadar 1990'lardaki oranın yüzde 80'ine indirmek için, rüzgardan enerji üreten binlerce yeni tribüne ihtiyaç duyduğunu ve nükleer santrallerini iki katına çıkarması gerektiğini açıkladı. Aksi halde hedeflerin 2100'e dek tutturulamayacağı belirtiliyor. Raporda, sanayileşmiş ülkelerin küresel ısınmayla mücadele için savaş dönemlerindekini andıran bir perspektif benimsemesi gerektiğini belirtiliyor. Kurumun uzmanları, İngiltere'nin karbon salımı düşük bir ekonomiye geçmek için daha önce görülmemiş bir hızda çalışması gerektiğini söylüyor.

Rapora destek veren bazı çevre uzmanları, halihazırda uygulanmakta olan iklimle mücadele planlarının bütünsel bir karakter taşımadığını, parça parça çözümler uygulandığını söylüyor.

Yenilenebilir enerji hedeflerini tutturmak için binlerce yeni türbin gerekli

Mühendislik kurumu, geçmişte uygulanan en başarılı karbon salımı politikası uygulansa dahi 2050 yılında, karbon salımı hedefinin 330 milyon ton gerisinde kalınacağını söylüyor. Bu hesaba göre İngiltere enerji talebini yüzde 50 azaltsa bile, 2030'da hedeflerini yakalamak için 16 nükleer santral ve 27 bin rüzgar türbini gerek.

Kurumun iklim ve çevre uzmanı Tim Fox, bunun için de yeterli olanak bulunmadığını kaydediyor. Fox'a göre 2013 yılı itibariyle açık denizde rüzgar türbinleri inşa etmek için yeterli sayıda özel donanımlı gemi olmayacak, yatırım ve gelişim hızı sabit kalırsa 2016'ya gelince dünya genelinde rüzgar türbini talebine yetişmeye yeterli üretim kapasitesi de kalmayacak. Bunun önlenmesi için çok kapsamlı bir yatırım programına ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Kurumun alternatif önerilerinden biri ise, ağaçlar gibi karbonu havadan toplayan 'yapay ağaç' projelerine eğilmek. Ancak bu cihazlar henüz geliştirilme aşamasında.

İngiltere hükümetinin enerji ve iklim değişiminden sorumlu birimi ise, kurumu Kopenhag'daki iklim zirvesi öncesi mağlubiyet havası yaymakla, 'yapamayız, yapılamayız' diyerek meseleyi kestirip atmakla eleştirdi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/karbon-hedefleri-teknik-olarak-imkansiz_74426.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!