üneydoğu Asya’da yaşanan tsunami felaketinin görüntüleri, İstanbul’da muhtemel bir depremde benzeri manzaralar yaşanabilir mi tartışmasını beraberinde getirdi.
Tartışmaları tetikleyen ana sebep “Boğazlarda mevcut heyelan tehlikesi.” Kandilli Rasathanesi, muhtemel bir depremle birlikte meydana gelebilecek tsunaminin, zaten heyelan tehdidi altında bulunan Boğazlarda oluşabilecek zararlara karşı erken uyarı sistemi kurmaya karar verdi. Kandilli Rasathanesi, geçen hafta Avustralya’da yapılan uluslararası bir toplantıda alınan Akdeniz’e kıyısı olan bölgelere ‘tsunami şebekesi’ kurulması kararının ardından Boğazlardaki heyelan tehlikesini de gündemine aldı. Boğaz’a kurulacak sistemle ilgili ön hazırlıklar önümüzdeki aralık ayına kadar tamamlanacak. Kandilli ayrıca Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde meydana gelebilecek tsunamiye karşı erken uyarı sistemi kurulması için de fizibilite çalışması yapacak. Çalışmalarla ilgili Zaman’a bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, heyelanın genelde depremden sonra gerçekleştiğini anlattı ve kurulacak erken uyarı sistemiyle önemli bir zaman kazanılacağını dile getirdi. Barbarosoğlu, “Duruma göre bu değişiklik gösterebilir. 1 saat kazandırabilir de diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Kandilli’nin üstleneceği proje, Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerdeki çalışmalarla eş zamanlı olarak başlatılacak. Güneydoğu Asya’daki deprem sonrası tüm dünyada tsunamiye karşı erken uyarı sistemi konusunda arayışlar sürüyordu. Akdeniz’de tedbir alınması kararı da bu arayışlar sonucu alındı. Avustralya’da yapılan toplantıda Akdeniz’e de tsunami şebekesi kurulmasında mutabık kalındı. Toplantıya Kandilli Rasathanesi’nden de Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cemil Gürbüz katıldı. Halen tsunami şebekesi olan tek bölge Pasifik ülkeleri ve Japonya.
|