azı sivil toplum örgütleri Sinop'a santral kurulmasına karşı çıkarken, çok sayıda Sinoplu da güvenli bir santralin kente ekonomik canlılık kazandıracağına inanıyor. Sinop, nükleer santral için önerilen 8 bölge arasından kuruluş için öne çıkmasının ardından bir anda dikkatlerin üzerinde yoğunlaştığı yer haline gelirken, kente nükleer santral kurulması da çeşitli çevreler de farklı şekilde yorumlanmaya başlandı.
Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, bu konuda hiç kimsenin tam olarak bilgi sahibi olmadığını, olayın kente ne gibi getirisi
olacağının ise iyi bilinmediğini söyledi. Çevresel şartlar açısından nükleer santral kurulmasına taraf olmadığını ifade eden Yılmazer, hükümetin bu kararı alırken çeşitli ihtimalleri göz önünde bulundurduğunu da bildirdi.
Bu nedenle hem Sinop, hem de ülke için sonucun iyi olmasını umut ettiğini belirten Yılmazer, ''Ülkemize, ilimize hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.
Sinop sakinlerinden ve Sinop'ta uzun yıllardan bu yana eczacılık yapan Ata Ünlü, santralin Sinop'a ekonomik açısından katkı sağlayacağına inandığına belirterek, ''Köylerde mezar kazacak genç kalmadı. Hepsi göç etti. Bu nedenle ben kurulmasından yanayım'' dedi.
Öğretmenlik yapan Aysun Ergen de santralin kurulmasından yana olduğunu belirterek, ''Ekonomik açıdan Sinop kalkınacak yeni iş sahaları, yeni yatırımlar olacak'' diye görüş bildirdi.
Kızılay Sinop Şube Başkanı Osman Cengiz ise, tek endişelerinin santrali teknolojisi konusunda olduğunu vurgulayarak, yeni teknoloji ile kurulacak bir santralin kurulmasına taraf olduğunu söyledi.
'Şans bize güldü'
Sinop'ta yayın yapan yerel gazetelerden ''Haber 57''nin imtiyaz sahibi Osman Aksu da, Sinop'a santral kurulmasından yana tavır aldıklarını bildirdi. Santral kararının açıklandığı günün ertesinde ''Şans bize güldü'' manşetiyle yayınlanan gazeteye çok sayıda olumlu tepki geldiğine belirten Aksu, ''Gazete yayınlandıktan sonra arayanlar bizi tebrik etti. Çünkü biz santralin Sinop'a olumlu katkısı olacağına inanıyoruz'' dedi.
Uzman görüşü
Nükleer reaksiyonlarla ilgili uzman Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Sinop'un çeşitli kriterler açısından uygun bir yer olduğunu söyledi. Nükleer santral kurulacak bölgelerde uluslararası standartlara göre 43 kriter bulunduğunu ifade eden Okumuşoğlu, bunlara en yakının Sinop'ta olduğunu kaydetti.
''Sinop'a nükleer santral kurulması kendi halinde kalmış bir Sinop'un canlanması açısından önemli'' diyen Okumuşoğlu, enerji konusunda gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmek için bu yatırımın gerekli olduğunu savundu. Nükleer santral kurulmasına sadece enerji açısından bakılmaması gerektiğini de bildiren Okumuşoğlu, ''Sinop dünya haritasında ismi olan bir marka haline gelecek. Burada sadece enerji olarak değil, yan ürünler acısından da çeşitli çalışmalar için zemin oluşturulacak'' diye konuştu.
Nükleer kazalarla ilgili 2 örnek nedeniyle insanların bu yatırıma karşı çıktıklarını da anlatan Okumuşoğlu, bu tür yatırımlarda sadece oülkenin denetiminin söz konusu olmadığını, uluslararası ilgili kuruluşların da korumasının bulunduğunu belirterek, güvenlik açısındangereken her tür tedbirin oluştuğunu söyledi.
|