b>Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim, Kaleterasit, RocaKale, Kaledekor, Kalekalıp, Kaleporselen gibi, kendi alanında öncü pek çok markayı barındıran Kale Grubu, 46. Kuruluş yıldönümünü gelenekselleşen Seramik Bayramı ile kutladı.
46. yıl Seramik Bayramı, 26-27 Temmuz 2003 tarihlerinde, Kaleseramik Fabrikaları'nın kurulu bulunduğu Çanakkale'nin Çan ilçesinde gerçekleştirdi.Seramik Bayramı'na 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç katıldı. Seramik Bayramı'na gelenler arasında Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, milletvekilleri, valiler, askeri ve mülki erkan, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, işadamı Şevket Demirel ve Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş bulunuyordu.
26 Temmuz günü maddi durumu iyi olmayan bölge çocuklarının sünnet törenleri ile başlayan Seramik Bayramı çeşitli şenlikler ve konserlerle sürdü. Kutlamalar, 27 Temmuz'da yapılan törenlerin ardından, bu yıl modernizasyonu ve tevsii yatırımları tamamlanan Kalebodur III. ve IV. Fabrikaları ile, Çanakkale Seramik IV. ve V.Trim ve Mozaik Fabrikaları'nın açılışı gerçekleştirildi.
Törende, Kale Grubu Şirketleri Kurucu Murahhas Azası ve Yönetim Kurulları Başkanı İbrahim Bodur bir konuşma yaptı. Konuşmasında "Hep birlikte coşkuyla kutladığımız bu Bayramdan maksat, sanayinin, bir bölgenin ve ülkenin kalkınmasındaki önemini ve gereğini belirtmek, kurulduğu bölgeye sağlamış olduğu ekonomik, sosyal ve kültürel değerleri bizzat görüp göstererek, ülkemiz için gerekli olan teşebbüs ve kalkınma heyecanını yaratmaktır. Seramik Bayramı, yalnız buradaki kuruluşların ve bir grubun bayramı olmayıp, bölgenin kalkınma, Anadolu'nun sanayileşme bayramıdır. İşte bu düşünce, azim, gayret ve heyecanla, bundan 46 yıl önce çayır ve tarladan ibaret olan bu topraklar üzerinde, bu tesisler meydana gelmiştir. Kurulmuş olduğu Çan kazasının nüfusu, bu geçen zaman zarfında bin kişiden 33 binlere ulaşmış ve Çanakkale'nin en büyük kazası durumuna gelmiştir. Kuruluşlarından bu yana, Kaleseramik Fabrikalarımız sürekli yatırım yaparak, en son teknik ve teknolojik gelişmeleri uygulayarak, kalite ve üretimlerini daima arttırmış, bugün ulaşmış olduğu 60 milyon m²/yıl seramik kaplamalık malzeme üretimiyle, ülkemizin en büyük, dünyanın da 3.büyük kuruluşları durumuna gelmiştir. Her yıl, üretebildiği seramik kaplamalık malzemelerle dünya çevresini bir buçuk metre genişliğinde seramik kuşakla kaplamak mümkündür. Genelde üretmiş olduğu ürünlerin %50'sini ülke pazarına, %50'sini 1962 yılından bu yana başlatmış olduğu ihracat gayretleriyle, beş kıtada, bir çok ülkede pazarlamaktadır. 1955 yılında fizibilite çalışmalarına başlayarak, 1956 yılında ilk makina ve teçhizatı ve teknolojiyi Çekoslovakya'dan alarak, 1957 yılında kurulmuş olan tesislerimiz, sektördeki teknik ve teknolojik gelişmeleri yakınen takip edip uygulamış, Almanya, İtalya ve İspanya'daki bir çok kuruluşlarla işbirliği içinde olmuşlardır. 40'ncı kuruluş yılımız olan 1997 yılından itibaren, gerekli makina ve teçhizat yatırımlarımızın önemli bir kısmını kendi imkanlarımızla yapmayı başardık. Sektörde gerekli teknolojiyi kendimiz geliştirip, teknolojide de öncülük etmeye başladık." dedi.
Bu yıl Dr. İbrahim Bodur Müzesi Etkinlikleri'nde Seramik Sanatçısı Mustafa Tunçalp'ın "Selçuk, İznik Çinilerinin Kalebodur Granit Seramikleri ile Buluşması" başlıklı sergisi yer aldı. Kutlamalar, futbol, voleybol, tenis ve mini golf müsabakalarından sonra sona erdi.
|