Binanın enerji, su ve iç hava kalitesinin artırılması için yapılan yatırımlar:
Enerji verimliliği
- Bina kabuğunun ısıl performansı Türkiye’de geçerli TS825 standardına göre %80, ASHRAE 90.1 standardına göre %25 artırılmıştır. - 35 kW solar güneş kolektörü kurulmuştur. Bu su ile binanın sıcak su ihtiyacına katkı sağlanacaktır. - Elektrik üretimi için 20 kW Solar PV sistemi kurulacaktır. - Binada çevre dostu soğutucu gaz kullanılmıştır. - Yüksek performanslı su kaynaklı heat pump (VRV) ısıtma ve soğutma sistemi kurulmuştur. - Yüksek verimli elektrik motorları kullanılmıştır. - Trombe duvarı ile kışın enerji ekonomisi sağlanması hedeflenmiştir. - Fanlar ve pompalar frekans invertörlü seçilmiştir. - Havalandırmada free cooling yapılacaktır. - Bina ve aydınlatma otomasyonu ile HVAC ve aydınlatma sistemleri daha iyi kontrol edilerek ilave enerji tasarrufu sağlanacaktır. - Sistemlerin planlandığı gibi çalıştığını incelemek ve gerekli ayarları yapmak için “comissioning” çalışması yapılacaktır. - Klima santralarının hava debisi yüksektir. Buradaki enerji tüketimini azaltmak için sulu heat pump dış üniteler kullanılmıştır. Ayrıca “demand controlled ventilation” yapılmıştır. Bunun için bina içinde çeşitli zonlara “iç hava kalite sensörleri” konulmuştur. - Klima santralları “rooftop” tipi ve ısı geri kazanımlı seçilmiştir. - Doğal aydınlatma için servis çatısına gün ışığı tüpleri konulmuştur.
Su verimliliği
- Az su tüketen tipte ve fotoselli batarya ve pisvarlar seçilmiştir. - Az su tüketen klozetler seçilmiştir. - Yağmur suyu depolaması yapılmıştır. Bu su ile bahçe sulaması yapılacaktır. - Peyzajda bu çevreye uygun ve az su tüketecek bitkiler seçilmesi öngörülmüştür. - Sulamada az su tüketimi için damlama sulama kullanılacaktır. - Çevreyi korumak için yağ ve petrol ayrıcılar kullanılmıştır.
İç hava kalitesi
- İnsanların sağlığının korunması ve çalışma verimliliğinin artırılması için ASHRAE standardının %30’u kadar daha fazla hava debileri projelendirilmiştir. - İç mekanlarda düşük VOC (kirletici) yayan boya, mobilya vb. seçilecektir. - Yerlerde seramik kullanılmıştır. Böylece halı, parke gibi sanayi bölgesi şartlarında kirlilik yayabilecek malzemelerden kaçınılmıştır. - Dışarıdan alınan havanın miktarı ve kirlilik seviyesi sürekli ölçülerek kontrol altında tutulacaktır. Bu işlem Bina Otomasyon Sistemi ile otomatik olarak gerçekleştirilecektir. - Dışarıdan alınan hava çok iyi biçimde filtrelenip içeri verilmektedir. İç hava miktarı iç ve dış havanın CO2 seviyeleri Bina Otomasyon Sistemi ile sürekli ölçülerek ayarlanmaktadır. (Mekanlar boş iken havalandırma kısılmakta, insanlar varken iç hava kalitesine bağlı olarak açılmaktadır).
Diğer hususlar
- Elektrik, doğalgaz ve su tüketiminin raporlanması ve kullanımın denetim altında tutulması için enerji analizörleri, debimetreler konulmuştur. Bu cihazlar Bina Otomasyon Sistemine bağlanmıştır.
|