stanbul'da meydana gelebilecek muhtemel bir depremin Kocaeli'ne etkilerini araştıran TÜBİTAK, yürüttüğü sismik çalışmalarla ilgili ilk ara raporunu açıkladı. Raporda, İzmit- Sapanca hattında inceleme yapılması gerektiğine yer verildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin olası İstanbul depreminin Kocaeli'ne etkilerini araştırmak üzere TÜBİTAK ile başlattığı bilimsel işbirliği çalışması birinci yılını doldurdu. Kocaeli için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme adı altında yürütülen çalışma konusunda bilim adamları ilk ara raporlarını önceki gün Büyükşehir Belediyesi'ne sundu. Bir yıl boyunca Kocaeli'nin yer altı röntgenini sismik aletlerle çeken bilim adamları İzmit - Sapanca arasındaki hatta 2007 yılında sismik yansıma çalışması yapma kararı aldı. Çalışma buradaki zeminin hangi özelliklerde olduğunun yanı sıra, derinde aktif bir fay hattı olup olmadığını ortaya çıkaracak.
Yansıma çalışması sırasında sismik aletlerle İzmit - Sapanca hattı boyunca 4 km'lik bir derinliğe inilecek. Bahar aylarında başlanacak olan çalışmalara Belediye Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü teknik elemanları da katılacak. Kocaeli için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme çalışması yaklaşık iki yıl sonra sonuçlanacak. TÜBİTAK ile yapılan bu bilimsel çalışma Deprem Master Planı'na altlık teşkil edecek. Master Planı sayesinde 17 Ağustos depremine hazırlıksız yakalanan Kocaeli'nin elinde bundan sonraki olası depremlere karşı sürekli bir A planı olacak.
Çalışmanın bitirilmesiyle fayların konumu ve durumu ile ilgili kesin bilgilere ulaşılmış olacak. Eldeki bilimsel veriler kentin bu risklere göre yeniden ve nasıl yapılaşması konusunda yol gösterici bir nitelik taşıyacak. Ayrıca olası depremlerde meydana gelebilecek haslarla ilgili önceden önlem alma ve hasarı en aza indirme şansı yakalanacak.
|