İskele-Güvendik Bölgesi’nde yeni yapılaşmalar için imarlı arsa oranı düşük olduğundan mevcut yapılarda değer artışı bekleniyor
Yeni yapılaşmalar için imarlı arsa oranının düşük olmasından ötürü bölgede mevcut yapılarda değer artışı ve ticari hareketlilik beklediklerini söyleyen Akkaya; “Urla ilçe merkezinin 4km kuzeyinde olan bölge de ikincil konut amaçlı kullanılan taşınmazlarda yaz-kış kullanıma olan talep artıyor. Güvendik mahalle sınırları içerisinde yapılması planlanan marinanın talebi artıracağını düşünüyoruz. Ayrıca bölgede otel kullanımının yaygın olmaması, liman sonrası talebin bu yönde de artacağını gösteriyor. Bölgede, ada hastanesinin taşınması akabinde ada için bölgeye katkı sağlayacak yeni bir yatırımın yapılacağı beklentisi mevcut. Ayrıca, Atatürk Mahallesi’nde Soyak firmasının büyük ölçekli yeni yatırımından söz ediliyor. Bunların hepsi bölgenin ilerleyen dönemlerde hızlı bir gelişim yaşayacağını gösteriyor. Bölgenin tek sıkıntısı Urla’nın genelinde olduğu gibi yerleşim alanının büyük bir bölümünün 3. arkeolojik sit alanı olması ve diğer kısımlarda ise 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının bulunması. Arkeolojik ve sit alanları bölgeye büyük yatırımların yapılmasını engelliyor. Son olarak bölgedeki dublekslerin m2 fiyatlarına baktığımızda ortalama birim m2 fiyatlarının 3.000-4.000TL/m2 civarında seyrettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.
Kalabak ve Şirinkent Güzelbahçe’ye yakın konumlarından ötürü tercih nedeni olmaya başladı
Kalabak ve Şirinkent’in Güzelbahçe'ye yakın konumlanmalarından dolayı tercih nedeni haline geldiğini belirten Akkaya her iki bölge için; “ Bölgede mevcutta yer alan arsa payları yüksek olan siteler, üst gelir grubuna hitap ediyor. Bölge genelinde orta gelir grubuna hitap eden konutların yanı sıra, denizden daha iç kısımlarda lüks site tarzı ve müstakil yapılaşmalar da mevcut. Bölgedeki konutlar şehir merkezine daha yakın olmasından dolayı yaz-kış tercih ediliyor. Lüx sitelerin yapıldığı kısımlar tarım alanı içerisinde kalmakta olup, E:0,07 koşulu ile gelişim gösteriyor. Bölgede Güzelbahçe’ye daha yakın konumda Soyak Urla Evleri, N Loft Projesi devam ediyor. Kalabak sınırları içerisinde ise; Greenlife ve Doğapark projeleri devam etmekte. Yine Kalabak’ta Yunusoğlu İnşaat tarafından da yeni bir projeye başlanacak. Üst gelir grubuna hitap eden projelerin yer aldığı bölgede dublekslerin ortalama m2 fiyatları 3.000-5.000 TL/m2 civarındadır” dedi.
Urla’nın doğal sit ve arkeolojik sit alanlarının oranının yüksek olmasından ötürü büyük çaplı yatırımlara olanak tanımamasına rağmen, İzmir’in merkezinin batıya kayması ve bundan dolayı nüfus yoğunluğunun da yer değiştirmesinden ötürü yavaş da olsa gelişim gösterdiğini, vurgulayan Akkaya son olarak; “Çeşme bölgesinin doygunluk oranına ulaşması da Urla’ya bir talep yarattı. Bölgenin şu an ki sosyal ve teknik alt yapısı henüz mevcut değil ama orta vadede tamamlandığında oluşan bu talebin daha da artacağına inanıyoruz. Ayrıca uzun vadede raylı sistemin de bölgeye ulaşması beklentiler arasında” şeklinde konuştu.
|