Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

‘İzmir’e Kaçalım’ Gerçek Oluyor

Geçen yıl en fazla göç alan üçüncü şehir olan İzmir’e en çok İstanbullular rağbet etti. 2015’te toplam 126 bin 238 kişinin yeni adresi olarak seçtiği İzmir’e yönelimi özellikle ulaşım imkanlarının artmasının etkilediği belirtiliyor.

yapi.com.tr
‘İzmir’e Kaçalım’ Gerçek Oluyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir’e iç göç artış eğilimine geçti. Daha da önemlisi, İzmir’e göçenlerin çoğu İstanbul’dan.

TÜİK, iç göç istatistiklerini 2008 yılından bu yana yayınlıyor. Net göç hızı, ilin aldığı göç ile verdiği göç arasındaki farkın, ilin toplam nüfusuna bölünmesi ile bulunuyor. Buna göre 2008 ve 2009 yıllarında yüzde 7’lerde olan İzmir’e net göç hızı 2010 yılında yüzde 2.9’a kadar düştü. 2011 yılında yüzde 2.3 olan net göç hızı 2012 yılında önce 2.5’e çıktı. 2013 yılında ise 3.5’e ulaştı. Ardından 2014’te yüzde 5.6’yı gördü. 2015’te yüzde 5 olarak gerçekleşti. İzmir, 2014-2015 yılı TÜİK iç göç istatistiklerine göre rakamsal olarak en fazla göç alan şehirler arasında 3. sırada yer aldı. Buna göre 2015 yılında İzmir’e 126 bin 238 kişi göç etti. İzmir’in net göç rakamı ise 20 bin 849 oldu.

İzmir, özellikle yazlık bölgeleri kent yaşantısı ve iklimi nedeniyle öteden beri bir çekim merkezi. Dünya Gazetesi'nden Kezban Karaboğa'nın haberine göre, son dönem artışında İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- İzmir Otoyolu Projesi’nin de etkili olduğu belirtiliyor. Otoyolun bitmesi sonrası göçün artabileceği, iş yapma potansiyelini artırıp Aydın, Denizli, Muğla’ya da etkisi olacağı vurgulanıyor. Genel olarak ilin iklim özellikleri itibariyle çekiciliği, İstanbul’dan ulaşımın kolaylaşması gibi faktörlere son dönemde ‘siyasi atmosfer’ etkisi de eklenmiş durumda. Rakamlar ‘İzmir’e kaçalım’ sözünün gerçekliğini gösteriyor.

İstanbullular ilk sırada

Türkiye’nin 80 ilinden de göç alan İzmir’e en fazla İstanbulluların yerleştiği görülüyor. Buna göre 2015 yılında 16 bin 129 İstanbullu İzmir’e göçtü. İstanbul’u, 9 bin 184 kişiye Manisalılar takip etti. Üçüncü sırada ise 8 bin 116 kişiye Ankara yer aldı. İzmir’e en çok göçenlerin geldikleri iller sıralamasında ilk 3’ü bu iller oluşturdu. Dördüncü sırada 6 bin 599 kişiyle Aydın var. Diğer yandan iç göçte ilk 10 kent sıralamasında Diyarbakır ve Mardin dikkat çekti. 2015 yılında Diyarbakır’dan İzmir’e 3 bin 780 kişi geldi. Onuncu sırada yer alan Mardin’den ise 2 bin 984 kişi İzmir’e yerleşti.

Anadolu ile yakınlaşma etkili oluyor

Hızlı tren ile İstanbul yolunu 3-3.5 saate indirecek olmasının İzmir’i cazibe merkezi haline getirmeye başladığını belirten Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, “Anadolu ile İzmir’in yakınlaşması İzmir’i bir cazibe merkezi haline getiriyor. Yatırımcıların da bu anlamda ilgisi çok arttı. İş yapmak için soran çok oluyor. İzmir büyük bir pazar” şeklinde konuştu. Nasır, İzmir’in iklimi ve rahat ulaşımıyla insanların dikkat çektiğini sözlerine ekledi.

Eğitimli İzmirli İstanbul’dan dönüyor

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Ufuk Tutan, TÜİK verilerini şöyle yorumladı:

“Türkiye ekonomisinde 2012 yılından bu yana ciddi bir durgunluk var. Ekonomik durgunlukta İzmir’den İstanbul’a bir beyin göçü olur. Ben de İstanbul’a bir sürü öğrenci gönderdim. Ancak giden arkadaşların birçoğu iş bulamadı. Önce Part-time iş buluyorlar, kendilerini kayıt ettiriyorlar, akrabalarının yanında kalıyorlar ama sonra ailelerinin evine dönüyorlar. Bunların sayısı az değil.”

ETİKETLER: TÜİK İzmir
http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-kacalim-gercek-oluyor_144191.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!