Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’e 'Beyaz Yol, Yeşil Çatı' Önerisi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Akademik Yılı açılışında konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Dünyanın birçok yerinde serin asfalt ve yeşil çatı uygulamasına geçildi. Los Angeles ve Kaliforniya’da yollar beyaza boyanıyor. Biz de tedbir almalıyız.” dedi.

yapi.com.tr
İzmir’e 'Beyaz Yol, Yeşil Çatı' Önerisi (Fotoğraf: AA)

İzmir Ekonomi Üniversitesi, yaklaşık 12 bin öğrencisiyle 2024-2025 Akademik Yılı’na ‘merhaba’ dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, törene onur konuğu olarak katılarak ilk ders konuşmasında bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; sıcak hava dalgası ve kuraklığın gelecek yıllarda da etkisini sürdüreceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, tedbir alınması noktasında uyarılarda ve önerilerde bulundu.

Kadıoğlu, “Küresel ısınma, sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Ülkemizde, kıyıdan iç kesimlere doğru gittiğimizde, sıcaklığın 2100 yılına doğru 4-7 derece arasında artabileceğini öngörüyoruz. Bu, çok ciddi bir rakam. Isınmanın getireceği avantaj ve dezavantajlara uyum sağlamamız, bu noktada aksiyon almamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Los Angeles ve Kaliforniya’da yollar beyaza boyanıyor. İzmir de bunu yapmalı. Binalar beyaza boyanmalı, meltem rüzgarlarının rahat geçmesi için kentteki cadde ve sokaklar denize dik olarak dizayn edilmeli. Şehirlerimizi, sıcak hava dalgasını düşünerek planlamalıyız. Dünyanın birçok yerinde serin asfalt ve yeşil çatı uygulamasına geçildi. Kuraklığı önemsemeliyiz.” diye konuştu.

“Su stresi yaşıyoruz”
Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıcak hava dalgası ve kuraklık, ciddi bir afettir. Günümüzde meydana gelen birçok ölümün kök nedeni de sıcak hava dalgası. Tedbir almalıyız, bu problem gittikçe artacak. Denize karşı Çin Seddi gibi binalar yapıyoruz. Bu yanlış. Rüzgar geçişi olmuyor. Bunun yanı sıra su ısınarak genleşiyor ve bunun sonucunda da deniz su seviyesi yükseliyor. Türkiye’de de dünyada da durum aynı. Deniz su seviyesindeki yükselmenin dünya ortalaması 60 santimetre. Bu da ‘Denizden 60 metre uzak durmalıyız’ demek. Biz, tam tersini yapıyor, kıyılara hücum ediyoruz. Yağış konusu da problem. Ege ve Akdeniz’de yağışlar, yüzde 50’ye yakın azalabilir. Birçok bölgede ve İzmir’de kar yağmaması da bizim için çok büyük sıkıntı. Kar ve kış kuraklığı en büyük kuraklıktır. Ülke olarak su stresi yaşıyoruz. Devlet Su İşleri’ne (DSİ) göre 112 milyar metreküp suyumuz var. Kişi başına yaklaşık bin 300 metreküp su düşüyor. Bin metreküpün altı, zaten su fakirliği demek. Rakamlar ortada, şu anda su stresinde bir ülkeyiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-beyaz-yol-yesil-cati-onerisi_206420.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!