Avrupa Tarımının İlk İzleri...
7 Uygarlığın İzlerini Taşıyor
'Roma Şehrinin Kalıntıları...
Roma Surlarının Sırrı Çözüldü
Şişli Tiyatrosu Satılıyor!
Kamulaştırma Bedeli Ödenmeyen...
1400 Yıllık Galeri Mezarlık...
Market için Antik Kentin Üzerinden...
6 İlde Acele Kamulaştırma Kararı
Roma Yoluna, Mermer Ocağı...
6 iİde Acele Kamulaştırma Kararı
Rize'nin Dört Köyü için Kamulaştırma...
Dört İlde Acele Kamulaştırma
GAZİRAY Projesi için Acele Kamulaştırma
İnşaat Kazısında Çıktı, Çalışmalar...
"Ulaştırmaya Son 14 Yılda...
HES ve RES'ler için Kamulaştırma...
'İzmir Serbest Bölgeler Kenti Olsun'
İzmir'in 20 Yıllık Planı Hazırlandı!
Antik Roma Tiyatrosu'na Tel...
İzmir'deki Antik Roma Tiyatrosu için Kamulaştırma!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkarılsın diye yaklaşık 12 milyon liralık kamulaştırma yaptı.
8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in yerel yönetimi, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki örnek çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 11 milyon 889 bin TL’lik bedel ödedi. Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 974 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alındı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 11 bin 894 metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgede Antik Tiyatro’yu gün yüzüne çıkaracak arkeolojik çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan destek protokolü çerçevesinde yapılıyor. Şu an için ara verilen çalışmalar, kısa bir süre sonra yeniden başlayacak.
Süreç nasıl işledi? Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro’nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan “Antik Tiyatro ve Kadifekale 1.derece arkeolojik sit alanının genişlemesi” önerisi Kurul tarafından kabul edildi ve tiyatro ile Kadifekale’nin 1. derece arkeolojik sit alanı genişledi. Sit sınırlarının değişmesi sonucunda, Antik Tiyatro alanında bilimsel kazı çalışmalarının yapılabilmesi, Kadifekale ve Antik Tiyatro’nun kente ve kentliye kazandırılması amacıyla imar plan revizyonları yapıldı ve yeni imar planları hazırlandı. 1/1000 ölçekli uygulama amaçlı imar planı, Antik Roma Tiyatro alanı olarak belirlenen alanda kalan zemin ve zemin üstü kamulaştırmaların yapılabilmesi için “7. Beş Yıllık İmar Programı”na dahil edildi. Bu kararın alınması ile birlikte alandaki kamulaştırmaların önü açılmış oldu. Ayrıca bölgede yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesi, katılımı ve görüşlerini almak için iki toplantı düzenlendi. St. Polikarp bu tiyatroda öldürülmüş Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St.Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor. St. Polikarp, İsa’nın öğrencilerinden birisi olan Yuhanna’nın öğrencisi olarak tanınıyor ve Havari San Jean’ın yakını olduğu, Roma İmparatoru Trajan döneminde Piskopos olarak görev yaptığı biliniyor. Tarihte Polikarp, bilgeliği ve yardımseverliği ile öne çıkıyor. |