Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir’de 'Tarihi Kent Projesi' Tartışması

İzmir’in tarihi kent projesine yönelik açıklama yapan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubeleri projenin toplumun ihtiyaçlarını değil toprak rantını gözettiğini belirtti.

yapi.com.tr
İzmir’de 'Tarihi Kent Projesi' Tartışması

2500 yıllık kültürel mirasa sahip Basmane, Kemeraltı ve Kadifekale bölgelerini kapsayan, İzmir’in tarihi kent projesine yönelik tartışmalar sürüyor. Birçok kesimden gelen eleştiri ve çekincelere rağmen proje devam ediyor.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; İzmir Tarihi Kent Projesine yönelik 2012 yılında Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ (TARKEM) kurulmuştu. Yine bu projeye kaynak yaratmak iddiasıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi aracılığıyla “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” oluşturuldu.

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubeleri, geçtiğimiz 27 Ocak tarihinde yaptıkları ortak açıklamayla kaygılarını kamuoyuyla paylaşmıştı. İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun 9 Haziran 2023’te yaptığı lansman toplantısının ardından iki meslek odası yeni bir açıklama yayımladı.

“Meslek odaları dikkate alınmadı”
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday konumundaki bölge için etik bulunmamakla birlikte, son derece tehlikeli bulunan noktalar tartışmanın odağına oturmuş durumda. ŞPO ve MO İzmir Şubeleri, kira ve satış işlemleri üzerine dayalı gayrimenkul yatırım fonlarının doğası gereği toplumun ihtiyaçlarını değil toprak rantını gözetmek ve gayrimenkul piyasasındaki spekülasyonun bir parçası olmak zorunda olduğunu dile getirdi.

“Planın hazırlık aşamasında ilgili kurullarda meslek odaları olarak yer alarak görüş ve önerilerimizi sözlü ve yazılı aktardık. Bu çalışmaların sonucunda ise onaylanan planda, iddia edildiği gibi ‘İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’ kurulmasına yönelik herhangi bir veri bulunmuyordu” denilen açıklamada, meslek odalarının dikkate alınmadığı belirtildi.

Yanıtlanması gereken sorular
Kültür varlığını gayrimenkul olarak hisse senedine dönüştüren bu fonun, tam olarak ne tür bir ortaklık modeli önerdiği belirsizliğini koruyor. Söz konusu fon aracılığı ile mülkiyetin el değiştirmesini engelleyen politikanın ne olduğunu soran meslek odaları, “Söz konusu fonun talipleri kimlerdir? İzmirlileri önceleyen politikalar var mıdır? Yabancı sermayedara dair herhangi bir kısıtlayıcı tutum var mıdır? Fiziksel mekânın dönüşümüne karşın sosyo-kültürel yaşamın değişimi nasıl olacaktır?” diyerek, sorularının acilen cevaplanması gerektiğini vurguladı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-tarihi-kent-projesi-tartismasi-_198568.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!