b>İzmir Ticaret Odası (İZTO), tarihi kent merkezinin UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesi için öneri getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde halen görüşülmekte olan Stratejik Kent Planı kapsamında İZTO'nun sunduğu önerilere yer verilmişti.
İzmir'in tarihi merkezi, kuzeydoğuda Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı, güneydoğuda Kültürpark, Basmane Garı ve Oteller Sokağı'ndan Kadifekale'ye, güneyinde Kale'den Varyant'a, Konak Meydanı'ndan Kız Lisesi'ne kadar olan alanı kapsıyor.
Kent tarihinin açığa çıkarılarak turizm ve kültüre katılmasını amaçlayan plan kapsamında UNESCO'nun listesine girilmesiyle kentin 12 ay turizme açılması, kaçak ve plansız yapılaşmanın engellenmesi, trafik, çevre kirliliği, güvenlik ve benzeri problemlerin çözümü, merkezi yönetimin İzmir'e yatırımlarını artırması, Dünya Mirası Konvansiyonu'na üye 182 devletin İzmir'i direkt olarak tanıması avantajları sağlanacak.
Yetkimiz yok, öneri getirdik
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak başvuru yetkilerinin olmadığını, öneri bazında bir proje hazırladıklarını belirterek "Bu planın gerçekleştirilmesi için yerel ve merkezi yönetimin ortak çalışarak müracaat etmesi gerekiyor. Yetki bizde olsaydı başvurumuzu bugün yapmış olurduk. Hızlı bir takiple listeye girmek bir yılda sonuçlanabilir" diye konuştu.
Demirtaş, proje için UNESCO fonunun yanı sıra düşük faizli ve uzun vadeli dünya fonlarından da faydalanılabileceğini söyledi.
"İzmir tarihi kent merkezinin UNESCO dünya mirası listesine kazandırılması projesi"nin tanıtımı için dün bir basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, "İzmir kentinin Türkiye turizm gelirlerinden almış olduğu pay yüzde 4.3. Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin sadece yüzde 3.8'i İzmir'e geliyor. Bu sayının önemli bir bölümü Efes ve Bergama'yı gördükten sonra kent merkezine uğramadan güneye yöneliyor. Kentimize mutlak suretle doğrudan yatırım, ihracat veya turizm yoluyla döviz girdisi sağlanması gerekiyor. Bu açıdan turizm büyük önem arz ediyor" diye konuştu.
İzmir'in tarih, kültür, inanç, toplumsal yaşantı, sivil mimari örneği ve medeniyetlerin izleri açısından dünya için önemli hazineler barındırdığına dikkat çeken Demirtaş, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 643 trilyon TL olan bütçesi ülkemizdeki onlarca müze, yüzlerce ören yeri, binlerce tarihi eserin geliştirilmesine, ortaya çıkarılmasına ve restore edilmesine yetmeyeceği aşikâr. Bu nedenle odamız İzmir'in marka haline gelmesi, tanınması ve dünya kenti olması için çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
EXPO 2015 iyi bir fırsat
Süreci hızlandırmak için EXPO 2015 İzmir Organizasyonu'nun iyi bir fırsat olacağına değinen Demirtaş, "Kentimiz yeni yeni ortaya çıkan bu bilinci, evrensel bir tescil ve yaptırım mekanizması ile bütünleştirip EXPO rüzgârını arkasına alarak tarihi kent dokusunu adeta bir müze şehir gibi yeniden ortaya çıkartabilir" diye konuştu.
Önerilen projeler
- İzmir Yeni Kent Merkezi'nin Liman arkası, Salhane ve Turan bölgesinde yükselmesi.
- Tarihi kent merkezinin yeniden işlevlendirilerek kente kazandırılması ve müze şehir haline getirilmesi.
- Şehrin altyapı ve ulaşımı ile birlikte kentsel çevrenin elden geçirilmesi, eksikliklerinin giderilmesi.
- Kentsel standartların her alanda yükseltilmesi.
- Standartları çok düşük mekânlarda iyileştirme ve yenileme çalışmalarına gidilmesi.
- Mavi körfez, yeşil İzmir sloganının gerçekleşmesi.
Türkiye'den dokuz bölge listede
- Göreme Milli Parkı
- Kapadokya Kaya Şehirleri
- Divriği Ulu Camii ve Hastanesi
- İstanbul’un tarihi merkezi
- Hattuşa
- Nemrut Dağı’ndaki kral mezarları
- Hierapolis (Pamukkale
- Ksanthos-Letoon (Fethiye)
- Safranbolu
|