Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir Arazilerine Zehir Karıştı!

Nükleer atıkları yetkililer unuttu ve İzmir arazilerine zehir karıştı. Zehir, dereye karışıp İzmir Körfezi'ne ulaşıyor. Prof. Dr. Ali Osman Karababa, içerdiği ağır metaller nedeniyle kansere kadar birçok hastalık riski taşıyan suyun insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

yapi.com.tr
İzmir Arazilerine Zehir Karıştı!

Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasının arazisi zehrini kusmaya devam ediyor. Radikal Gazetesi’nin ortaya çıkardığı olayın üzerinden tam 4 ay geçti. Bakanlık, çareyi zehirli ve radyoaktif içeren maddelerin üzerine toprak atmakta buldu. Ancak bu kez zehir başka noktalardan çıkıp yeraltı sularına ve dereye karışmaya başladı. Bölgedeki dere önce Melez Çayı’na, oradan da İzmir Körfezi’ne karışıyor. Zehirlenen bölgede akan su Çevre Bakanlığı’na akredite bir laboratuvarda analiz ettirildi. Sonuçları değerlendiren Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çevre İçin Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, içerdiği ağır metaller nedeniyle kansere kadar birçok hastalık riski taşıyan suyun insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Gaziemir’de 1940’lı yıllarda kurulan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası, zehirli atıklarını yıllarca araziye gömdü. Atıklarda 2007’de radyoaktivite içeren maddeler de tespit edildi. Ancak bu atıklar da 70 dönümlük araziye gömülmüştü. Kurşun fabrikası başka bir yere taşınırken geride zehri kaldı. İnceleme yapan TAEK, atıkların gömülü olduğu noktaların çevre sağlığı açısından riskli olduğunu ve arazinin dışında tehlike olmadığını savundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da gömülü atıkların üzerine 10 bin 200 ton toprak atıldığını açıkladı.

‘Yeraltı suyu daha vahim’

İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Halil İnay Kınay “Görüntüler sızıntı suyu problemi olduğunu gösteriyor” diyerek tehlikeye şöyle dikkat çekti: “Fotoğraflar Gaziemir’deki sorunu belgeliyor. Analiz sonuçlarına göre ortada ağır metal kirliliği var. Su numuneleri alınmalı, yüzeysel ve yeraltı suları incelenmeli. Yapılmış bir çalışma yok. Yüzey sularında bile bu sıkıntı varsa, yeraltı sularındaki tehlike çok daha büyüktür.”

‘Yağmur, atıkları yıkayarak dereye taşıyor’

 Prof. Dr. Ali Osman Karababa, yüzey suyunun analiz sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Fabrika alanından alınan görüntüler yağmur sularının alandaki atıkları yıkayarak fabrikanın önünde akan dereye taşıdığını göstermekte. Derenin Melez Çayı’na katıldığı ve buradan da kirliliğin İzmir Körfezi’ne aktığı bilinmekte. Örnek su analiz sonuçları yüzeysel su kriterleriyle karşılaştırıldığında 4. sınıf kalitede bir sudan bile çok kirli görünüyor. Bu kirlilik ciddi sağlık sorunları yaratmaya neden olabilecek nitelikte.”

Limitlerin üzerinde metaller

Analiz sonuçlarına göre, sızan sudaki ağır metaller kabul edilebilir seviyenin çok üzerindeydi. Özellikle kurşun, demir, çinko ve kadmiyum kabul edilebilir seviyelerin çok üzerindeydi. Sonuçlara göre, demir oranı anlık numune alımlarında sınır değer litrede 3.6 miligram iken 91.8 çıktı. Aynı şekilde çinkonun sınırı 6 iken 10.4, kurşunun ise 2.4 iken 5, kadmiyum 0.25 iken 0.6 miligram çıktı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-arazilerine-zehir-karisti_107180.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!