Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İTO'da KOBİ Zirvesi

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), KOSGEB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle düzenlenen 7. KOBİ Zirvesi, İTO Meclis Salonu'nda başladı.

yapi.com.tr / AA



Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), KOSGEB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle düzenlenen 7. KOBİ Zirvesi, İTO Meclis Salonu'nda başladı. Zirvenin açılışında konuşan TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez, dünyada dayanıklı bir ekonomik ve sosyal yapı oluşturmak, sürdürülebilir bir kalkınmanın koşullarını yaratmak yönünde bir değişim yaşandığını söyledi. Sönmez, şunları kaydetti:
    
''Yüksek teknolojiyle üretip satan, cari açığın sıkıntı yaratmadığı bir ekonomi hedeflenmiştir. KOBİ'lerin hedefi de bu değişimin bir parçası olmaktır. Böylesine büyük bir değişim, kendisi de değişen KOBİ'leri gerekli kılar. KOBİ'leri değiştirmeden ve geliştirmeden Türkiye'nin değişimi düşünülemez.''
    
KOBİ'lerin yeni pazarlarda etkinlik kazanmasının önemine işaret eden Sönmez, 2010 yılında bunun mümkün olduğunun görüldüğünü, klasik pazarlara ihracat yüzde 10-12 artarken, alternatif yeni pazarlara ihracatın yüzde 30 ila 300 arasında artış gösterdiğini ifade etti. Avrasya pazarları, Çin, Hindistan, Ortadoğu, Afrika ve Güney Afrika gibi pazarları ''fırsat kapısı'' olarak niteleyen Sönmez, ''Türkiye, KOBİ'lere odaklanmış bir politika ile bu yeni fırsat kapısından girerek, hem Avrasya'da yüksek teknolojiyle üretimin cazibe merkezi olur, hem de bölgesel ekonomik güç haline gelir'' dedi.
    
Küresel rekabetin KOBİ'ler arasında gerçekleştiğini, girişimcilik, yenilikçilik, esneklik gibi rekabetçi özelliklerin KOBİ'lerde yoğunlaştığını, bu nedenle bütün ülkelerin teşvik ve destek politikalarını KOBİ'lere yönelttiğini, krizin başında kamu desteklerini KOBİ'lere yoğunlaştıran Almanya'nın, krizden ilk çıkan AB ülkesi olduğunu anlatan Sönmez, Türkiye'nin de bu nedenle KOBİ'leri için yeni bir strateji oluşturması ve yeni bir KOBİ politikası oluşturması gerektiğinin altını çizdi. Kriz sonrasında kredi piyasası genişlerken KOBİ'lerin payının da yüzde 5'lerden yüzde 20'lerin üzerine çıktığını ifade eden Sönmez, yine de halen kısa ve orta vadeli kredi yapısının KOBİ'lere uygun olmadığını, KOBİ'ler lehine gelişmelerin büyük bölümünün Marmara ve Ege'de yoğunlaştığını söyledi. Sönmez, ''Türkiye'de ilk adımı atılmış olsa bile KOBİ Borsasının oluşamadığını da eklemeliyiz. Bu demektir ki, değişim, mali piyasalarda da bir değişimi zorunlu kılmaktadır'' diye konuştu.
    
Bölgesel kalkınma ajanslarının hızla özerkleştirilmesi ve bölgedeki bütün KOBİ faaliyetlerinin kalkınma ajanslarının çatısı altında toplanması gerektiğini belirten Sönmez, böylece bölgenin kalkınmasının yerel kaynaklara dayanacağını ve KOBİ temelli bir stratejiye oturacağını, bölgesel planlamanın öne çıkacağını, KOBİ'lerin yerel kaynaklara kolay erişeceklerini kaydetti. Sönmez, şöyle dedi:
    
''KOBİ'lerimizi dünya ekonomisinde temel değişimin bir parçası ve etkin aktörleri olarak donatmayı başarabilirsek, her yılbaşı oturup cari açığımızı hesaplamayacağız, sıcak para azaldıkça soğuk, çoğaldıkça sıcak terler dökmeyeceğiz, AB'nin yavan tadıyla yetinen ve kürenin diğer lezzetlerine uzak duran bir Türkiye olmaktan çıkacağız.''
    
''KOBİ'lerin halka arz maliyetlerini karşılayacağız''
    
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da istihdamın yüzde 78'inin, katma değerin yüzde 55'inin, ihracatın yüzde 59,8'inin KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildiğine işaret etti. ARGE, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı kapsamında iki aşamalı olarak 1 milyon liraya kadar destek verildiğini ve 5-6 ay içinde alınan 786 başvurudan 441'inin kabul edildiğini söyleyen Kaplan, girişimcilik destek programı ile girişimciliği geliştirme konusunda seferberlik ilan ettiklerini ve 2010 yılında 12 bin girişimci yetiştirdiklerini anlattı. Kaplan, tüm sivil toplum kuruluşlarına daha rekabetçi ve girişimci KOBİ'ler oluşturulması için işbirliği çağrısında bulundu. KOSGEB hizmet merkezi sayısını artırdıklarını ve 81 ile merkez açılması kararı aldıklarını, 2008 krizine tedbir olarak kredi faiz destek programı başlattıklarını bildiren Kaplan, 2008-2011 döneminde 11 program ile 175 bin işletmeye yaklaşık 8,3 milyar liralık kredi kullandırıldığını ve kredi faiz destek programlarıyla yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Önümüzdeki dönem hedeflerine de değinen Kaplan, destek programlarının devam edeceğini, bağımsız denetim giderlerinin karşılanmasına yönelik yeni bir destek programı oluşturulacağını, teknoloji geliştirme merkezleri ve ARGE inovasyon merkezlerinin sayısının artırılacağını, KOBİ stratejisi ve eylem planının yeni politikalar dikkate alınarak revize edileceğini, KOBİ borsalarında işlem görmek üzere halka arz edilecek KOBİ'lerin ilk halka arzına ilişkin maliyetlerinin destekleneceğini ifade etti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/itoda-kobi-zirvesi_86328.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!